28.4 C
Craiova
marți, 7 mai, 2024
Știri de ultima orăMagazinPicatura de cunoastere

Picatura de cunoastere

Viermi de lux


Daca exista o tesatura care transmite mesajul „luxos, elegant, decent“, indiferent pentru ce este folosita, aceasta este matasea.


Materialul fin, realizat cu ajutorul viermilor, mângâie pielea delicata a femeilor de câteva mii de ani. Yuen Fei, concubina unui imparat chinez care a domnit in jurul anului 4600 inainte de Hristos, este cea care a descoperit secretul matasii, scapând din greseala o gogoasa intr-un vas cu ceai fierbinte. Instantaneu, vasul s-a umplut cu o multime de fire extrem de fine.


Fiecare gogoasa contine numeroase fire de matase care impreuna fac aproximativ 300-400 de metri. Desi pare mult, de fapt dintr-o gogoasa nu se obtine mai nimic, tinând cont de faptul ca este nevoie de 5.500 de viermi pentru a produce fire suficiente pentru un kilogram de matase neprelucrata.


Din fericire, viermii de matase se reproduc rapid, 28 de grame de oua producând 20.000 de larve, care pe parcursul vietii consuma o tona de frunze de dud – „dieta“ principala a viermilor de matase.


Sunt mai multe tipuri de matase. Firele de cea mai buna calitate se obtin de la specia Bombyx Mori. Exista insa si matase Tusah, produsa de viermi care se hranesc cu frunze de stejar.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS