12.6 C
Craiova
sâmbătă, 4 mai, 2024
Știri de ultima orăMagazinPicatura de cunoastere

Picatura de cunoastere

„Viespea“ subacvatica


Sunt cele mai periculoase creaturi marine, responsabile pentru mai multe victime decât pestele-scorpie, rechinii si crocodilii la un loc. Este vorba despre viespea de mare, sau meduza-cutie (Chironex fleckeri), care traieste in nordul Australiei si in regiunea indo-pacifica.


Corpul meduzei-cutie este mai bine definit decât cel al „surorilor“ sale, având o forma asemanatoare unui cub. Fiecare dintre fete poate ajunge pâna la 20 de centimetri in diametru. Totodata, greutatea corpului meduzei atinge doua kilograme.


Pe fiecare colt al „cutiei“ se afla 15 tentacule transparente, care ajung uneori si la doi metri lungime. 5.000 de nematociste, sau „celule intepatoare“, se afla pe aceste tentacule.


Pentru a se hrani, meduza-cutie isi lasa victimele sa inoate printre tentacule. Din cauza ca acestea sunt fragile si se pot rupe imediat, victima trebuie ucisa rapid.


Veninul „injectat“ este foarte toxic, actionând atât la nivel cardiologic, cât si neurologic. Fiecare tentacul contine venin suficient pentru a ucide 60 de persoane. Daca nu este disponibil un antidot in scurt timp, sansele de supravietuire sunt nule.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS