14.5 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinPicatura de cunoastere

Picatura de cunoastere


Muzica – un moment de relaxare


Diverse studii au aratat, de-a lungul timpului, ca muzica „imblânzeste“ si cea mai salbatica creatura, având efecte benefice chiar si asupra copiilor in stadiu prenatal. Dar poate o melodie sa calmeze nervii chirurgului in timp ce mânuieste bisturiul in sala de operatiii?


Raspunsul este „Da!“. Un studiu, realizat in 1994, a demonstrat faptul ca multi medici isi dadusera deja seama ca muzica ii ajuta, folosind aceasta metoda de relaxare in timpul desfasurarii interventiilor chirurgicale, indiferent de durata acestora. 50 de chirurgi au participat la acest experiment, fiind impartiti in trei categorii: cei care nu aveau voie sa asculte muzica, cei obligati sa „suporte“ doar Canon-ul lui Pachelbel si cei care puteau sa asculte muzica preferata.


Performantele cele mai ridicate, inregistrate in urma monitorizarii reactiilor cardiovasculare ale chirurgilor, le-au avut aceia din grupul care a avut permisiunea sa asculte muzica preferata. Cei obligati sa asculte Canon-ul au iesit pe locul al doilea, in timp ce chirurgii care nu au avut voie sa asculte muzica s-au clasat pe locul al treilea.


In zilele noastre, s-a constatat ca macar unul din trei chirurgi asculta melodiile preferate in timpul lucrului. Exista si cazuri in care, in sala de operatii, se asculta muzica ceruta de pacient.


Cea mai des mentionata calitate a muzicii este aceea ca „filtreaza“ zgomotul de fond. Multi medici sustin insa ca piesele stabilesc chiar ritmul pentru anumite proceduri.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS