16.7 C
Craiova
marți, 7 mai, 2024
Știri de ultima orăMagazinLobelia, pasionata de lumina

Lobelia, pasionata de lumina

Stralucitoare ca un fluturas, lobelia bucura cu prezenta ei delicata si infrumuseteaza orice gradina sau minigradina amenajata pe balcon. Lobelia este originara din regiunile temperate si calde, facând parte din familia Campanulaceae.


Lobelia este o floare de talie mica, de 15 – 30 cm, cu tulpini drepte, foarte ramificate si frunze ascutite, putin dintate. Florile plantei sunt grupate in buchetele si seamana foarte mult cu un fluture. Potrivit cunoscatorilor, lobeliei ii merge foarte bine daca este ferita de curentii de aer si poate „orna“ cu foarte mult bun gust orice gradina sau minigradina amenajata intr-un balcon.


Potrivit specialistilor botanisti, printre cele mai frumoase soiuri de lobelia se numara Blue Cascade, cu flori albastre, care infloreste continuu din primavara pâna la sosirea iernii. Aceasta este secondata de „surata“ ei, Pendula Saphir, care atrage atentia prin florile de nuante bleu cu „ochi albi“ la baza petalelor. In ciuda taliei sale mici, planta se remarca prin eleganta si delicatete. Daca este bine ingrijita, este foarte rezistenta. Alta lobelie, un pic mai „mare“ decât primele doua, este Lobelia erinus, care are o inaltime de pâna la 30 cm, cu flori albastre azurii, fiind cel mai des folosita la realizarea de mozaicuri ornamentale.


Lobelia aduce stralucire


Lobelia se obtine din seminte. Semanatul plantei se face in februarie-martie, in ladite sau ghivece, dupa care se repica la distanta de 4-6 cm, câte doua-trei plante la un loc. Din cele spuse de crescatori, temperatura optima de crestere in primele faze este cuprinsa intre 14 -16 grade Celsius. Incepând cu a doua jumatate a lunii aprilie, plantele pot fi duse afara si sadite la locul definitiv, la aproape 8-10 cm distanta. Lobelia prefera locurile bine luminate, ferite de curentii puternici de aer. Pamântul preferat al lobeliei este cel bogat in humus, nu prea gras, bine aerisit. Plantata intr-un colt insorit al balconului, lobelia aduce stralucire, prospetime si multa veselie. Aspectul de „fluture“ al plantei da senzatia ca sute de fluturi insufletesc gradinita.


Material realizat in colaborare cu Gradina Botanica din Craiova

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS