14.2 C
Craiova
vineri, 3 mai, 2024
Știri de ultima orăMagazinInghetata ia locul mesei de prânz

Inghetata ia locul mesei de prânz

Cum am supravietui oare verii daca nu ar fi inghetata? Imposibil, nu-i asa? Nu intâmplator, in perioada iunie – septembrie, peste 40 de milioane de europeni consuma inghetata de trei – patru ori pe saptamâna, daca e sa ne luam dupa un studiu IGI-Eurisko, in timp ce alte 20 de milioane isi ofera zilnic aceasta placere.


Si toate astea se intâmpla pentru ca, mai ales in timpul sezonului estival, inghetata se transforma intr-o placere tot mai mare pentru papilele gustative, intr-un moment de relaxare si, de multe ori, inlocuieste cu succes masa de prânz. Vara se confirma asadar ca sezonul „de aur“ al producatorilor de inghetata si, in aceasta perioada, este interesant de urmarit cum creste consumul casnic al acestui aliment. Mai mult chiar. Se poate vorbi de o adevarata disputa „umar la umar“ intre cei care consuma inghetata acasa (29 la suta) si care o consuma afara (35 la suta). In ceea ce priveste principalele ocazii pentru consum, vara, europenii par sa prefere inghetata mai ales la orele prânzului (55 la suta) si dupa cina (47 la suta). Adevarata noutate insa consta in faptul ca acest aliment se transforma tot mai mult in parte integranta sau chiar in substitut al uneia dintre cele trei mese principale ale zilei, având in vedere ca unu la suta dintre respondenti servesc inghetata in loc de mic dejun, trei la suta in loc de masa de prânz, 11 la suta o servesc ca desert dupa prânz, trei la suta in locul cinei si 14 la suta la cina, ca desert. In total, 32 la suta dintre respondenti au grija ca nu cumva sa treaca ziua fara sa se fi delectat cu deliciosul aliment.


Parerea nutritionistului


Insa, ce parere are nutritionistul despre aceasta moda? Inghetata este o placere pe care toti si-o pot permite sau exista si contraindicatii pentru anumite categorii de persoane? Profesorul Giovanni Caldarone, nutritionist si in acelasi timp presedintele Institutului Italian pentru Inghetata (IGI), explica: „Daca plecam de la premisa ca a fost inclusa in mod corect in planul zilnic de alimentatie, in raport cu propriul stil de viata, as spune ca, vara, inghetata nu trebuie interzisa chiar nimanui. In rest, avantajul inghetatei si, mai ales, al celei industriale este marea varietate ce ne permite sa ne alegem felul care ni se potriveste cel mai bine. Exista sortimente care cântaresc 50 si 90 de grame si se merge, in ceea ce priveste aportul energetic, de la 70 la 250 de calorii pe portie. Important este sa va informati“, a spus specialistul.


In ce priveste consumul de inghetata in locul mesei de prânz, potrivit specialistului de la IGI, aceasta este chiar o solutie buna. La prânz, va puteti permite si o portie ceva mai marisoara de inghetata, pentru ca nutritionistii ne recomanda sa asimilam, la aceasta masa, 25 – 30 la suta din caloriile necesare ale zilei. Asadar, avem la dispozitie 400 – 600 Kcal din cele 2.000 care ni se cuvin, in medie, pe zi. Oricum ar fi, inghetata, indiferent de marime, „ar putea sa nu fie suficienta pentru a ne satura si atunci o putem consuma alaturi de o salata mixta cu un pic de ton si fasole sau cu un ou fiert. In acest fel, masa va fi mult mai echilibrata din punct de vedere nutritionist“, a explicat Caldarone. In timpul verii, inghetata poate fi si o gustare potrivita pentru toata lumea. Se digera usor, furnizeaza energie si este si revigoranta. Insa, mai intâi de toate, gratie continutului sau de lichid, contribuie la refacerea nivelului de apa din organism. O gustare buna trebuie sa fie placuta, diversa, nu prea abundenta, insa nici prea saracacioasa. Potrivit specialistilor, ea trebuie sa acopere cinci – zece la suta, dar poate ajunge si la 15 la suta (daca masa de prânz a fost deosebit de „usoara“) din intreaga energie a unei zile, care, tradusa in calorii, inseamna 100 – 250 Kcal, raportat la nivelul mediu de calorii necesare zilnic de 2.000. Inghetata care se potriveste cel mai bine pentru a tine locul unei gustari este cea „intre biscuiti“. Insa la fel de bine merge si clasicul cornet sau „inghetata pe bat“. Depinde doar de gusturi si obiceiuri.


 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS