18.1 C
Craiova
miercuri, 8 mai, 2024
Știri de ultima orăMagazinPicatura de cunoastere

Picatura de cunoastere

Relicvele de la Sedlec


La jumatatea secolului al XI-lea, in Boemia, un calugar cistercian a adus acasa pamânt de la Ierusalim, pe care l-a presarat in cimitirul de lânga mânastirea sa din Sedlec – o suburbie a orasului Kutna Hora, Cehia. Apoi localnicii au inceput sa creada ca acesta este un loc sfânt si cu totii au cerut sa fie inhumati acolo. Cimitirul a fost extins, de-a lungul anilor, „locuitorii“ sai ajungând, in 1318, la aproximativ 30.000, fiind victime ale ciumei si, mai târziu, victime ale razboaielor husite. Din aceasta cauza a fost construita o capela, la sfârsitul secolului al XV-lea, având sub ea un osuar pentru pastrarea oaselor din mormintele care fusesera deschise pentru a face loc „nou-venitilor“.


Sculptorul Frantisek Rint a fost angajat apoi sa foloseasca oasele a aproximativ 40.000 de oameni pentru a decora Capela Tuturor Sfintilor. Rezultatul este unul bizar, pentru ca a dat nastere uneia dintre cele mai frumoase si vizitate capele din Europa.


Printre creatiile lui Rint se numara un candelabru masiv, care contine cel putin un os din cele care alcatuiesc organismul uman. Insa cea mai apreciata sculptura este reprezentata de clopotele care decoreaza fiecare dintre cele patru colturi ale Capelei. De asemenea, sculptorul a creat blazonul unei familii locale, doua altare si un simbol unde si-a gravat numele, facute in intregime din oase.


 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS