16.2 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinCercelusul, o planta avida de lumina naturala

Cercelusul, o planta avida de lumina naturala

Cercelusul (Fuchsia hybrida) este o planta de apartament care iubeste lumina naturala. Planta poarta aceasta denumire datorita florilor mari care atârna pe lastarii flexibili ca niste cercei.


Cercelusul este o planta delicata si gratioasa, de apartament, care ne rasfata privirile cu inflorescenta bogata de primavara pâna toamna. In lunile de iarna, planta intra in repaus si se va simti bine intr-o incapere mai racoroasa. Cercelusul este avid de lumina naturala, dar nu suporta razele directe ale soarelui. Potrivit specialistilor, cercelusul poate fi crescut in interior, in ghivece asezate in apropierea ferestrei sau in vase suspendate, jardiniere, in balcoane cu orientare estica sau nordica. Mutarea dintr-un loc in altul ii displace si va pierde rapid bobocii si florile. Cercelusul se inmulteste foarte usor, pe toata perioada anului, dupa cum urmeaza: se taie butasi de 7-10 cm, care se pun intr-un pahar cu apa pâna fac radacini sau se inradacineaza adânc, pâna la primele frunze, in pamânt nisipos. Pentru ca butasii sa faca rapid radacini, pamântul trebuie mentinut umed, prin pulverizare cu apa la temperatura camerei. Dupa inradacinare, cercelusii se planteaza intr-un amestec format din trei parti pamânt de frunze si o parte nisip.


Cercelusilor le place umezeala


Pentru ca iubesc mult umezeala, cercelusii se vor pulveriza cu apa toata perioada verii. Daca ne dorim un cercelus frumos pentru jardiniera sau un ghiveci suspendat, trebuie sa rupem vârful lastarului principal. Dam astfel posibilitatea lastarilor laterali sa se inmulteasca si sa se reverse peste marginile vasului. Ruperea de mai multe ori a lastarilor laterali este necesara pentru o inflorire puternica si de lunga durata. Tot pentru stimularea infloririi este bine sa-i administram plantei pe toata perioada verii, la interval de doua saptamâni, ingrasaminte bogate in potasiu. In cazul in care ne dorim un cercelus asemanator unui arbust mic, lasam tulpina principala sa creasca si se vor inlatura lastarii laterali. Se sprijina totodata lastarul principal de o tija subtire din lemn, de care apoi floarea se prinde din loc in loc. Abia dupa ce a ajuns la inaltimea dorita (40-50 cm) i se poate rupe vârful, favorizând in acest mod o lastarire puternica. Obtinem astfel un cercelus-tufa, cu un port inalt, ramificat, si cu un numar mare de flori. Cercelusul (Fuchsia hybrida) este cunoscut intr-o mare varietate de culori, de la alb la rosu inchis.


STIATI CA…


Este posibil sa aveti doi cercelusi in culori diferite. Puteti sa-i plantati impreuna si sa le impletiti tulpinile! La inflorire veti obtine un efect cu totul surprinzator. Bobocii si florile in doua culori se vor intrepatrunde si vor forma un aranjament deosebit.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS