23.9 C
Craiova
luni, 3 iunie, 2024
Știri de ultima orăMagazinBichonul cu par cret, un câine vioi

Bichonul cu par cret, un câine vioi

Bichonul cu par cret este un câine vioi si vesel, devotat, afectuos, insa banuitor fata de straini.


Bichonul cu par cret este un câine mic, vesel si jucaus, cu infatisare vioaie. Este un foarte bun insotitor si un excelent câine de apartament. Corpul acestui patruped este acoperit de par lung si rasucit in bucle alungite. Capul este proportionat fata de corp, craniul mai lung decât botul si usor boltit, nasul rotund, pigmentat cu negru. Ochii bichonului cu par cret nu sunt prea mari si nici proeminenti, rotunzi, de culoare inchisa, dar sunt expresivi si vioi peste masura. Potrivit specialistilor, bichonul cu par cret este un rezultat al incrucisarii dintre rasa maltez si pudel-pitic. Adus din insulele Baleare de navigatorii spanioli, a ajuns apoi in Franta in secolul al XV-lea, sub denumirea de „Teneriffe“. A devenit, datorita gingasiei si farmecului sau, un patruped favorit al doamnelor franceze si italiene din acea epoca. Rasfatatul saloanelor, patrupedul a fost inconjurat de atâta atentie incât a primit numele de „bichonner“ – ferchezuit.


Bichonul cu par cret, o varietate


Acest câine este catalogat de specialisti ca o varietate. Urechile destul de lungi ale bichonului cu par cret imbraca maiestuos capul lasând sa i se intrevada trupul neexagerat de robust, gâtul destul de lung, bine acoperit cu par in bucle, pieptul bine dezvoltat si adânc. Salele sunt late si puternice, usor curbate, umerii oblici, spatele drept.


Picioarele sunt drepte, cu osatura fina, nervoase, pulpele late si bine acoperite cu muschi.


Coada este purtata in sus, curbata gratios, insa nu rulata pe spate, iar parul care o acopera este lung si cade deasupra spatelui. Parul este fin, matasos, rasucit in bucle alungite, largi, cu o lungime de cinci-sapte centimetri, care se aseamana, din cele spuse de cunoscatori, cu blana caprei de Mongolia, de un alb curat, uneori cu pete cafenii pe urechi.


Material realizat in colaborare cu medicul veterinar Adrian Dinu

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS