18.4 C
Craiova
marți, 4 iunie, 2024
Știri de ultima orăMagazinCopii inteligenti emotional

Copii inteligenti emotional

Un grad inalt de inteligenta emotionala a copiilor dumneavoastra le va asigura acestora, ca adulti, o viata fericita, responsabila si plina de succese. Iata zece modalitati, puse la dispozitie de site-ul parinti.com, prin care va puteti ajuta copiii sa atinga un nivel inalt de inteligenta emotionala.


Fiti un exemplu de inteligenta emotionala. Da, copiii dumneavoastra va urmaresc indeaproape. Ei observa cum raspundeti la frustrare, cât de rezistent sunteti si, mai ales, observa daca dumneavoastra sunteti constient de propriile sentimente si de sentimentele celor din jurul dumneavoastra.


Fiti dispus sa spuneti „nu“ copiilor dumneavoastra. Exista o gramada de lucruri interesante pentru copii. Iar copiii dumneavoastra vor cere multe dintre acestea. Refuzul dumneavoastra va da prilejul copiilor sa aiba de-a face cu dezamagirea, sa invete sa isi controleze impulsurile. Dintr-un anume punct de vedere, sarcina dumneavoastra ca parinte este de a permite copiilor sa fie frustrati pentru ca apoi sa isi rezolve singuri problema. Copiii care primesc intotdeauna ceea ce doresc nu sunt foarte fericiti.


Fiti constient de zonele dumneavoastra „fierbinti“. Invatati care sunt lucrurile care va scot din sarite si de ce se intâmpla asa. Nu aveti controlul situatiei? Nu sunteti respectat? In spatele acestor situatii se afla frica de ceva. Trebuie sa va cunoasteti si sa va recunoasteti frica, pentru a reduce riscul aparitiei momentelor de criza atunci când sunteti impreuna cu copiii. Faptul ca va cunoasteti zonele „fierbinti“ nu le face sa dispara, insa este de mare ajutor in evitarea si rezolvarea lor.


Incercati sa nu judecati oamenii. Incercati sa nu categorisiti oamenii. Mai bine etichetati sentimentele. Spuneti „El pare suparat“ in loc de „Ce prost e!“. Când copilul plânge sau se smiorcaie, va fi mult mai bine daca i-ati spune „Pari suparat“ decât daca ii cereti sa se opreasca. Daca ii lipsiti pe copii de sentimentele pe care le incearca, acestea se vor refugia in subsol si vor deveni mai puternice.


Incepeti sa va antrenati copiii. Dupa vârsta de trei ani puteti sa incepeti sa va antrenati copiii pentru a-i ajuta sa fie mai responsabili. In loc de „Pune-ti caciula si manusile“ puteti intreba „Ce mai ai nevoie pentru a merge la scoala?“. Spunându-le in mod constant copiilor ceea ce trebuie sa faca, nu ii ajutati sa isi dezvolte increderea in fortele proprii si responsabilitatea.


Participati la problemele copiilor. Orice problema care apare in viata copilului este si treaba dumneavoastra. Multe probleme in familie devin mai mari deoarece parintii raspund intr-un mod care exacerbeaza problema. In cazul in care copilul greseste ceva, aduceti-va aminte cât de important este sa raspundeti calm si rational.


Implicati-va copiii, inca de mici, in sarcinile gospodaresti. Cercetarile efectuate sugereaza faptul ca acei copii care au fost implicati in realizarea sarcinilor gospodaresti de la o vârsta frageda tind sa fie mai fericiti si sa aiba mai mult succes in viata. De ce? Inca de mici, ei invata ca sunt o parte importanta a familiei. Copiii doresc sa faca parte din familie si sa simta ca sunt valorosi.


Limitati accesul copiilor la mass-media. Copiii au nevoie de joaca, nu de timp petrecut in fata unui ecran. Pentru dezvoltarea creativitatii si a indemânarii in rezolvarea problemelor, permiteti-le copiilor sa se joace liberi. Majoritatea mesajelor cuprinse in mass-media actuale vor da lectii copiilor despre consumism, sarcasm si violenta. Ceea ce copiii invata de la dumneavoastra sau din joaca libera ofera baza unei viitoare inteligente emotionale.


Discutati despre sentimentele din cadrul familiei. Stabiliti scopurile emotionale in cadrul familiei. Cum ar fi: fara strigate, fara porecle, respectul acordat tuturor, tot timpul etc. Familiile care discuta despre scopurile lor au mari sanse de a fi constiente de acestea si de a le atinge. Ca parinte, trebuie sa „faci cum zici“.


Copiii dumneavoastra sunt minunati. Nu exista o cale mai importanta in crearea inteligentei emotionale in copiii dumneavoastra decât aceea de a-i privi ca fiind minunati si capabili. O lege a universului zice „Ceea ce gândesti se va dezvolta“. Daca va priviti copiii ca fiind minunati si gânditi despre ei ca sunt minunati o sa aveti parte de multe „minuni“. Daca va priviti copilul ca fiind o problema, o sa aveti parte de probleme.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS