15.5 C
Craiova
marți, 21 mai, 2024
Știri de ultima orăMagazinTestul Papanicolau - investitie in sanatate

Testul Papanicolau – investitie in sanatate

Pe parcursul vietii unei femei, sunt multe alegeri de facut. Aceste alegeri afecteaza familia, prietenii, angajatii si in cele din urma pe ele insele. Alegerile pe care le faceti astazi va afecteaza alegerile pe care le veti face in viitor. Cele mai importante alegeri legate de sanatate sunt dieta, exercitiul fizic, obiceiurile sanatoase si controalele medicale. Sanatatea este cel mai de pret bun pe care il aveti si, totusi, prea des o neglijati sau dezvoltati obiceiuri care va pot face rau.


Sfatulmedicului.ro este de parere ca o alegere inteleapta pe care o puteti face pentru a va asigura o stare de sanatate este efectuarea anuala a unui test Papanicolau. Testul este simplu si nu solicita foarte mult timp si nu implica aparitia unei stari de disconfort. Cu ajutorul acestui test poate fi evaluata starea de sanatate a colului uterin sau a vaginului, astfel incât orice problema ar aparea sa poata fi diagnosticata si tratata cât mai rapid posibil.


Un alt motiv consta in aceea ca doctorul, pe lânga testul Papanicolau, va efectua si alte teste si examinari: examenul sânilor, masurarea tensiunii arteriale, un examen al regiunii pelvine si auscultatia cordului si plamânilor. Pot fi efectuate si alte teste in functie de antecedentele personale.


Este recomandabil ca testul sa fie efectuat anual din momentul in care ati devenit activa din punct de vedere sexual; altfel, in fiecare an, incepând cu vârsta de 18 – 21 de ani. Daca o femeie a suferit o operatie de histerectomie totala, testul Papanicolau ar trebui efectuat ori de câte ori recomanda medicul. Este o idee incetatenita ca femeile nu ar trebui sa isi faca testul Papanicolau decât dupa primul contact sexual. Testul, insa, nu afecteaza sub nici o forma organele genitale feminine.


Informatii pretioase


Acest test ofera informatii legate de celulele de la nivelul vaginului sau colului uterin. Un test Papanicolau anormal presupune ca au aparut modificari la nivelul celulelor de la nivelul colului uterin. Aceste modificari il alarmeaza pe examinator (aceste celule pot deveni mai târziu canceroase). De aceea, este importanta efectuarea de teste Papanicolau in mod regulat, astfel incât orice anomalie sa poata fi tratata in stadii incipiente. Anumite modificari se datoreaza unor infectii de la nivelul colului sau vaginului. Multe teste se vor normaliza o data ce infectia a fost tratata. Nu este posibil ca toate celule de la nivelul colului sa fie analizate. Se poate intâmpla ca celulele analizate sa fie normale, dar cele care nu au fost prelevate de la nivelul colului sa aiba modificari. Acest lucru nu se intâmpla des, dar este posibil. Acesta este un alt motiv pentru efectuarea testului in mod regulat.


Daca testul Papanicolau nu este normal


Veti fi anuntata de medic de acest fapt si veti discuta impreuna cu el posibilitatile de tratament si urmarire. Ar putea fi necesara efectuarea de teste suplimentare. Colposcopia ar putea fi recomandata, pentru a-l ajuta pe medic sa vizualizeze cu ajutorul unui microscop eventualele celule anormale de la nivelul colului uterin sau existenta unei posibile infectii. Daca medicul va observa anumite zone anormale, cel mai probabil va efectua o biopsie pentru efectuarea unor teste suplimentare.


Persoanele care risca un test Papanicolau anormal sunt femeile care au avut contact sexual inaintea vârstei de 18 ani; cu un istoric de parteneri multipli; cu infectii recurente care se transmit prin contact sexual; fumatoare; care ramân insarcinate inaintea vârstei de 18 ani.


Semnalele de alarma ale cancerului sunt: – sângerari intre perioadele menstruale; – orice secretie neobisnuita vaginala sau durere; – sângerare dupa contactul sexual; – sângerare dupa menopauza.


Acestea sunt doar semne de alarma care pot sau nu sa indice existenta unui cancer. Daca resimtiti oricare din simptomele enumerate mai sus, este foarte important sa va prezentati la medic pentru a afla cauza acestora si pentru a primi un tratament adecvat.


Este, de asemenea, important de retinut ca, adesea, nu exista semne sau simptome de alarma. Datorita acestui fapt, este important sa efectuati testul Papanicolau in mod regulat. Majoritatea femeilor care au un test anormal se pot astepta ca, in urma tratamentului, acesta sa se normalizeze.


Cum se planifica testul?


Va puteti ajuta medicul sa efectueze o examinare cât mai concludenta, oferindu-i urmatoarele informatii: – data ultimei menstruatii; – medicatia curenta, precum anticonceptionalele sau alta medicatie hormonala (denumirea produsului si doza); – orice sângerare care s-a produs in afara ciclului menstrual si momentul când aceasta s-a produs; – orice secretie de la nivelul organelor genitale (alba, groasa sau lichida); – orice istoric de test anormal sau histerectomie (extirparea uterului).


Aceste informatii il vor ajuta pe medic sa decida daca testul este normal sau nu. Daca in momentul examinarii sunteti la menstruatie, cel mai bine este sa amânati efetuarea testului. De asemenea, este recomandabil sa evitati dusurile intravaginale si utilizarea cremelor vaginale cu 24 de ore inainte de efectuarea testului.


Motive „pro“ testul Papanicolau


• Este un test simplu;


• Nu este costisitor.


• Ofera informatii viabile;


• Poate ajuta la prevenirea unor probleme de sanatate.


• Faceti ceva pentru dumneavoastra;


• Vi se va face si un examen general, alaturi de efectuarea testului;


• O data cu prezentarea la medic pentru efectuarea testului, puteti sa aflati informatii despre alte probleme legate de sanatate pe care le aveti;


• Va poate crea sentimentul „ca ati facut ceva bine“ si ati realizat o investitie in sanatatea dumneavoastra.


Gânditi-va la acest examen anual ca la o modalitate excelenta prin care puteti sa aveti grija de dumneavoastra. O meritati!

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS