Week-end-ul trecut a avut o semnificatie aparte pentru restaurantul craiovean „Carul din Stele“. Echipa localului, care promoveaza prin arta culinara, si nu numai, traditia româneasca in general si pe cea olteneasca, in special, a participat la Festivalul International Pomana Porcului, desfasurat in perioada 24 – 26 februarie, la Balvanyos, de unde s-a intors cu medalia de bronz.
Desi concursul organizat de Consiliul Judetean Covasna si Consiliul Local al comunei Turia se afla abia la prima editie, s-a bucurat de o larga participare: s-au inscris (sau, mai bine zis, au fost invitate) 17 echipe, dar au participat numai 13 (echipele din Serbia si Slovacia si-au amânat participarea in ultimul moment).
Din judetul Dolj, organizatorii au trimis invitatia restaurantului „Galaxy – Carul din Stele“, care a confirmat participarea cu o echipa formata din trei persoane, neprofesioniste, asa cum presupunea regulamentul concursului, plus alte doua persoane, pentru „galerie“.
Pe scurt, concursul presupunea ca, intr-o limita de timp data (de la 8.30 pâna la 16.30), echipa sa taie porcul, sa-l pârleasca si sa pregateasca minimum trei preparate traditionale. Organizatorii au fost cei care au asigurat porcul, paiele pentru pârlit (desi unele echipe, mai bine informate, au venit dotate cu arzatoare, iar altele, mai „europene“, precum cea a Ungariei, au ales si modul preferat de Uniune pentru omorârea, prin electrocutare, a porcului) o masa pentru fiecare echipa si ceaune, in timp ce echipele au fost nevoite sa-si aduca de acasa masina de tocat carnea manuala, masina de umplut cârnatii, mirodeniile si „intaritoarele“ impotriva frigului, adica palinca, tuica sau vinul. In plus, echipele si-au putut alege singure modul de pârlire a porcului si au hotarât, tot singure, preparatele cu care sa participe la concurs (obligatoriu trei feluri).
Echipa craioveana a pregatit in limita de timp impusa opt feluri de mâncare, incepând, bineinteles, cu pomana porcului si continuând cu renumitii cârnaciori oltenesti si trandafirii taiati la barda (care au trezit admiratia tuturor pentru modul unic de preparare), toba, lebar, caltabos, muschi tiganesc si piept rulat (pregatit dupa ce, in prealabil, au fost inlaturate coastele, s-a fiert carnea si s-a „tavalit“ prin boia).
Concursul pe al carui podium au urcat, in ordine, echipa din Alba Iulia, cea din Bran si cea craioveana a fost, de fapt, un adevarat spectacol, „condimentat“ cu tot soiul de surprize (piese de teatru, sanii trase de cai si localnici in costume populare) si alte concursuri diverse, printre care, cel mai apreciat, desi a fost pierdut de echipa din Banie condusa de Gabi Ghincea, a fost cel al alcoolemei inverse, adica a fost premiat acel membru al echipei care a avut cea mai mare alcoolemie, nu cea mai mica, dupa cum s-ar fi asteptat unii.
„Anul acesta nu am stiut prea bine despre ce este vorba, motiv pentru care nu am fost foarte bine pregatiti. Dar, anul viitor, când vom participa din nou, o sa luam cu noi mai multe lucruri care fac obiectul traditiei noastre oltenesti: muzica de-a noastra, saltareata, covoare traditionale, zaibar si, bineinteles, un cos cu praz“, au spus Luiza si Gabi Ghincea, membri ai echipei „Carul din Stele“ care a câstigat premiul trei al categoriei „Traditie si Folclor“.
Daca va imaginati ca premiul le-a adus craiovenilor si altceva in afara de felicitarile celorlalti concurenti, recunoasterea comisiei (din care au facut parte, printre altii, si consulul Ungariei, primarul din Turia si presedintele patronatului român in domeniul gastronomiei si cofetariei), o diploma, o medalie, o cupa si un porcusor in miniatura (mascota concursului), va inselati. Nu s-au acordat premii in bani, ba, dimpotriva, fiecare echipa a fost nevoita sa isi achite taxa de participare.
„Nu am participat pentru bani. Oricum, pentru o taxa de participare modica am avut parte de un spectacol-concurs in toata regula, pe care, anul viitor, il vom câstiga noi“, au promis (iar noi avem toate motivele sa ii credem) Luiza si Gabi Ghincea.