32.8 C
Craiova
luni, 17 iunie, 2024
Știri de ultima orăMagazinMasinile abandonate vor fi radiate

Masinile abandonate vor fi radiate

In Raportul comprehensiv de monitorizare 2005 pentru România sunt semnalate unele probleme legate de gradul scazut de asigurare pentru raspundere civila pentru pagube produse tertilor prin accidente de circulatie (RCA) a autovehiculelor inmatriculate, precum si necesitatea imbunatatirii de urgenta a starii tehnice a parcului de vehicule rutiere.


Fata de aceasta situatie si tinând cont de angajamentele asumate de România in procesul de integrare in Uniunea Europeana, Directia Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor, impreuna cu RAR si Comisia de Supraveghere a Asigurarilor, a initiat un complex de masuri, concretizat in adoptarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 189/2005, concomitent cu elaborarea unui plan de actiune adoptat la nivelul Ministerului Integrarii Europene, pe baza caruia Comisia Europeana monitorizeaza rezolvarea problematicii in cauza.


In consecinta, Directia Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor din Ministerul Administratiei si Internelor va efectua periodic (cel mult trimestrial) compararea parcului de vehicule inmatriculate cu cel pentru care au fost indeplinite obligatiile referitoare la incheierea asigurarii obligatorii de raspundere civila pentru pagube produse tertilor prin accidente de circulatie auto respectiv la efectuarea ITP.


Pâna la 31.03.2006, persoanele astfel identificate vor primi informari cu privire la efectele juridice ale neindeplinirii obligatiilor legale in cazul punerii in circulatie a vehiculelor respective.


Incepând cu 1.04.2006, la expirarea asigurarii sau a ITP, se suspenda de drept inmatricularea vehiculelor rutiere aflate in aceasta situatie, masura ce va fi adusa la cunostinta proprietarului vehiculului.


Suspendarea inmatricularii inceteaza la data la care proprietarul prezinta la Directia Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor sau Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor dovada incheierii in conditiile legii a asigurarii sau/si, dupa caz, a efectuarii ITP.


O alta masura vizeaza vehiculele ale caror certificate de inmatriculare eliberate in conformitate cu Regulamentul de aplicare a Decretului 328/1966 (modelele vechi) nu au fost preschimbate pâna la 31.10.2001 si a caror inmatriculare se suspenda din oficiu.


De asemenea, in termen de 30 de zile de la desfiintarea unei persoane juridice care detine vehicule inscrise in circulatie, inmatricularea acestora se suspenda din oficiu, pâna la data reinmatricularii.


Vehiculul fara stapân, sau abandonat, care a trecut de drept in proprietatea unei unitati administrativ-teritoriale in conditiile Legii 421/2002, se radiaza de drept pe baza dispozitiei primarului.


Precizam ca suspendarea inmatricularii produce efecte doar in cazul punerii in circulatie a vehiculelor in cauza, fiind aplicabila, la controlul in trafic, o sanctiune pecuniara cuprinsa intre 3.000 RON si 5.000 RON.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS