16.2 C
Craiova
vineri, 10 mai, 2024
Știri de ultima orăMagazinFicusul, o planta iubitoare de lumina

Ficusul, o planta iubitoare de lumina

Ficusul face parte din familia Moraceae si este originar din regiunile tropicale ale Asiei, Africii si Australiei. Din cele spuse de specialisti, exista mai multe tipuri de ficusi: arboricol, tufos sau agatator. Frunzele ficusului sunt ovale, pieloase, de culoare verde inchis, stralucitor. Indiferent de specie sau varietate, ficusul este o planta cu crestere lenta, mai ales pe perioada iernii. Din cauza capacitatii slabe de ramificare, la ficus trebuie aplicate mai multe taieri, care sa contribuie la ramificare si deci la cresterea efectului decorativ. Ficusul este o planta iubitoare de lumina. Daca lumina este insuficienta, tulpinile se alungesc si frunzele devin mai rare.


Ficusul suporta câteva ore de soare direct dimineata, dar la prânz plantele trebuie umbrite.


Un ficus care primeste cantitatea potrivita de lumina va avea cu 40% mai multe frunze decât unul care se dezvolta in spatii umbrite. Doar ficusul agatator trebuie umbrit in intregime, deoarece soarele il poate usca.


Variatiile de temperatura distrug ficusul


Temperatura cea mai potrivita pentru dezvoltarea unui ficus este de 18-20 de grade Celsius, iar iarna trebuie sa i se asigure minimum 12-13 grade Celsius si o camera luminoasa. Din cele spuse de specialisti, variatiile bruste de temperatura duc la caderea frunzelor si-l distrug. Ficusul consuma destul de multa apa, dar este bine sa fie udat numai atunci când pamântul de la suprafata se usuca putin. Apa pentru udat trebuie sa fie la temperatura camerei. Daca planta este udata in exces, aceasta poate muri. Singurele care au nevoie de mai multa apa sunt cele cataratoare, iar frunzele trebuie pulverizate cu apa. Praful care se aseaza pe frunze trebuie indepartat cu o cârpa umeda sau cu un burete. In ceea ce priveste solul, ficusii prefera un amestec de turba, pamânt de gradina, mranita si nisip.


Principala metoda de inmultire la ficusi este butasirea


Butasii trebuie sa aiba minimum doua frunze, iar inainte de plantare se tin in apa calda câteva minute din cauza latexului. Frunzele se strâng unele lânga altele si se prind cu ata sau cu un elastic, astfel incât sa se reduca suprafata de evaporare si sa ajute la inradacinare. Plantarea butasilor se face in ghivece cu turba. Butasii de vârfuri se inradacineaza si in sticle cu apa. Fertilizarea se face doar primavara si vara, de doua ori pe luna. In luna martie se pot efectua taierile corectoare. Transplantarea in alt ghiveci se face la aproximativ doi ani, dar inlocuirea pamântului de la suprafata este necesara in fiecare primavara. Ficusii sunt afectati de daunatori (paduchele lânos si testos si paianjenul rosu) si de boli (innegrirea, uscarea si caderea frunzelor, umflaturi si dungi).


Material realizat in colaborare cu Gradina Botanica din Craiova

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS