14.8 C
Craiova
sâmbătă, 18 mai, 2024

Scurte stiri

Nunta de aur pentru 69 de cupluri


Primaria Târgu Jiu va organiza de Dragobete „Nunta de aur“ pentru toti locuitorii orasului care au mai mult de 50 de ani de la casatorie. Deja s-au inscris 69 de cupluri, recordul detinându-l doua dintre acestea, care au peste 61 de ani de casatorie.


Slujba va fi oficiata la Biserica „Sfintii Apostoli“ din Târgu Jiu, unde sunt asteptati IPS Teofan, Mitropolitul Olteniei, si PS Gurie Gorjeanul. Constantin Cretan, purtatorul de cuvânt al Primariei Târgu Jiu, spune din experienta anilor trecuti ca petrecerea este cea asteptata cu interes de participanti, mai ales ca in cadrul acesteia se organizeaza concursuri cu premii. Câstigatorii concursului de dans vor primi sampanie, flori, ciocolata si… diplome. Va fi organizata si o tombola, având ca premii un bilet la o statiune de tratament, o cina romantica pentru trei cupluri, la care se adauga zece invitatii la teatru. (R.S.)


Premiile „Brâncusi“


Manifestarile organizate la sfârsitul saptamânii trecute la Târgu Jiu sub titulatura „Brâncusiana“ s-au incheiat prin decernarea premiilor „Brâncusi“. In acest an, marele premiu care poarta numele renumitului sculptor si care rasplateste contributia in promovarea imaginii lui Constantin Brâncusi i-a revenit Doinei Lemny, sefa Atelierului „Brâncusi“, din cadrul Centrului „Georges Pompidou“ din Paris, si cercetator al Muzeului National de Arta Moderna din capitala Frantei. La sectiunea sculptura, premiul „Brâncusi“ a fost primit de artistul plastic sticlar Mihai Topescu, din Târgu Jiu. (E.M.)


Un an de asteptare pentru o proteza


Pentru a obtine un dispozitiv medical (proteza, orteza etc.), un pacient este nevoit sa astepte aproximativ un an. Situatia este valabila pentru bolnavii care solicita un astfel de dispozitiv la Casa de Asigurari de Sanatate (CAS) Dolj. Potrivit reprezentantilor acestei institutii, perioada lunga de asteptare este determinata de numarul mare de cereri si de cresterea pretului dispozitivelor. „In anul 2005 s-au emis 3.195 de decizii, comparativ cu anul 2004, când au fost emise 2.641 de decizii de aprobare a unui dispozitiv medical. Pentru decontarea dispozitivelor medicale destinate corectarii unor deficiente fizice a fost alocata prin buget in anul 2005 suma de 1.078.870 RON, comparativ cu suma de 837.790 RON pentru anul 2004, rezultând o crestere cu 28,78%“, a mentionat Daniela Gheorghe, purtatorul de cuvânt al CAS Dolj.


Reprezentantii CAS Dolj sustin ca ponderea o detin in continuare cererile pentru dispozitive de protezare stomii, urmate de dispozitive pentru deficiente vizuale si dispozitive de protezare in domeniul ORL. (S.T.)


Gradinita „Sfânta Ana“ la ceas aniversar


Gradinita „Sfânta Ana“ din Craiova a implinit ieri trei ani de când se afla sub patronajul spiritual al Societatii Ortodoxe Nationale a Femeilor din România, filiala Craiova. Evenimentul a fost marcat printr-o serbare sustinuta de copiii de la aceasta unitate prescolara si o slujba oficiata de Inalt Prea Sfintia Sa Parintele Mitropolit Teofan Savu. (A.C.D.)


Tinerii absolventi teologi vor depune juramântul


Absolventii Facultatii de Teologie din Craiova, promotia 2005, care au sustinut si obtinut licenta in sesiunea februarie 2006, vor depune mâine Juramântul de Credinta fata de Dumnezeu, Biserica si Tara. Ceremonia va avea loc in timpul Sfintei Liturghii care va fi oficiata de la ora 8.00, la Catedrala Mitropolitana „Sfântul Dumitru“ din Craiova. (A.C.D.)

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS