25.9 C
Craiova
miercuri, 22 mai, 2024
Știri de ultima orăMagazinSport si turism la Torino

Sport si turism la Torino

Peste câteva ore se va da startul celui mai asteptat moment sportiv al iernii: Jocurile Olimpice de Iarna, Torino 2006. Timp de doua saptamâni, pitorescul oras italian si muntii sai vor deveni capitala mondiala a sportului.


Splendidele locatii si monumentele istorice din Torino câstiga un plus de farmec in aceasta perioada, când spiritul olimpic este la el acasa. Iubitorii sportului pot imbina utilul cu placutul si intre doua competitii pot profita de ocazie pentru a vizita acest colt de paradis, plin de atractii de tot felul.


In afara de Torino, care gazduieste ceremonia de deschidere si de inchidere a Jocurilor Olimpice, plus concursurile de patinaj viteza, patinaj artistic, short track si meciurile de hochei, competitii vor avea loc si la Pinerolo, Pragelato, Sestriere, Cesana Torinese-Sansicario, Sauze d’Oulx si Bardonecchia. Pinerolo, care gazduieste concursul de curling, este un orasel colinar, situat la intâlnirea a doua vai, Val Pellice si Val Chisone. Continuând de-a lungul strazii provinciale 589, ajungem la Pragelato, locul de desfasurare a concursurilor de schi nordic, sarituri de la trambulina si combinata nordica. Unul dintre cele mai vechi orase din zona, Pragelato a devenit astazi un important centru de servicii de turism, la doi pasi de Via Lattea, cu dotari perfecte pentru schiul alpin, schiul de fond, patinaj, dar si pentru drumetii. Oraselul conserva superbe exemple de arhitectura traditionala occitana in suburbiile Troncea, Laval si Seytes si este plasat in mirificul parc natural din Valea Troncea, intr-un peisaj dominat de munti maiestuosi cu o bogata fauna si vegetatie. Putin mai sus, ajungem la Sestriere, unde au loc competitiile de schi alpin. Aceasta este una dintre cele mai cunoscute statiuni de schi de pe mapamond, fiind preferata iubitorilor de schi din toate colturile lumii.


Istorie si modernism la Olimpiada de iarna


Cesana Torinese-Sansicario va gazdui in schimb competitiile de patinaj viteza femei, biatlon, sanie, bob si skeleton. Micul orasel italian se afla la câtiva kilometri de Sestriere si se gaseste in inima unui paradis al schiorilor oferit de Via Lattea. Dupa Sestriere, pârtiile de schi de la Sauze d’Oulx reprezinta cel de-al doilea punct de atractie din Via Lattea. Sauze va gazdui probele de freestyle. In ciuda uriaselor constructii si a hotelurilor din zona, micul oras medieval si-a pastrat fizionomia si este pus in valoare de ferestrele vechilor case, decorate de artistii piemontezi. Bardonecchia va gazdui concursul de snowboard. Situata la 1.300 de metri altitudine, vechea capitala piemonteza a schiului este unul dintre cele mai pitoresti locuri din arcul alpin occidental, intr-un cadru natural de o frumusete remarcabila.


Când sportul si cultura se unesc


Si in timp ce domnii vor urmari cu sufletul la gura evolutia favoritilor lor, doamnele se pot delecta participând la nenumarate evenimente de cultura, organizate la Torino cu ocazia Jocurilor de Iarna. Oferta este variata si pune la dispozitie o gama larga pentru toate gusturile, de la iubitorii de arta si literatura pâna la melomani si cinefili. Iubitorii de arta pot vizita expozitia „The Five Rings“, gazduita de Forte di Exilles, in Valea Susa, unde pot admira proiectele a cinci artisti cu referire la teme fundamentale din istoria Olimpiadei, legate de oameni si de raportul lor cu spiritul sportiv, apararea naturii, sanatatea si stiinta. Putin mai departe, la Forte di Fenestrelle, puteti admira o expozitie dedicata Canadei, care va gazdui urmatoarele Jocuri Olimpice. Artistul canadian Gordon Halloran isi prezinta aici giganticele opere de gheata si culori, care se topesc si se remodeleaza zilnic, pentru a simboliza mutatiile climaterice ale tarii. Statuile de gheata sunt protagoniste si la „The Snow Show“, in Sestriere, o inedita expozitie in aer liber, unde publicul poate admira maiestuoasele creatii din gheata si zapada, unele dintre ele atingând chiar cinci metri inaltime. In perioada 11 – 25 februarie, Sauze d’Oulx va gazdui un inedit proiect de sound design, cu numele evocativ „Echoes from the mountains“, care propune o serie de instalatii sonore ale unor artisti autohtoni si straini. Este vorba despre un nou tip de experienta artistica si acustica, mai activa, care ii implica direct pe vizitatori. Destul de interesanta este si expozitia „Inuit: popoli del ghiaccio“ („Inuitii: popoarele ghetii“), gazduita de Muzeul de Stiinte Naturale din Torino, care ofera o calatorie fascinanta, un amestec de sugestii vizuale si auditive, cu ajutorul carora vizitatorii vor descoperi cultura si traditiile unor popoare din zonele arctice, care isi spun „Inuit“, in traducere „oamenii“. Vizitatorii se pot delecta cu exponate din Siberia, Canada, Alaska, Groenlanda si Europa de Nord.


Torino – capitala muzicii


Si muzica ocupa un spatiu important in manifestatiile organizate cu ocazia Jocurilor Olimpice. Seara de seara, pe uriasa scena din „Medal Plaza“, vor aparea artisti de renume pe plan international. Zilnic, incepând cu ora 20.30, imediat dupa premierea sportivilor, vor urca pe scena nume de calibru din lumea muzicii, precum Kelly Clarkson, Gianni Morandi, Whitney Houston, Nek, Avril Lavigne, Ricky Martin si Max Pezzali. Iubitorii de muzica clasica se vor putea desfata la opereta, cu celebrele creatii ale lui Puccini, „Boema“ si „Manon Lescaut“, sau participând la cele 20 de concerte in care isi dau concursul Mahler Chamber Orchestra, dirijata de Daniel Harding, Orchestra Simfonica Nationala a RAI si multe alte nume mari ale scenei muzicale mondiale.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS