15.1 C
Craiova
sâmbătă, 18 mai, 2024
Știri de ultima orăMagazinPentru ce este bun otetul

Pentru ce este bun otetul

Il folosim drept condiment, la salate si ciorbe, sau conservant, la muraturi, asa ca nu lipseste din nici o bucatarie. Dar, in afara gastronomiei, otetul are si alte intrebuintari.


– Ne scapa de bacteriile si microbii din baie. Mai exact, de pe robinete si instalatiile de inox, daca le dezinfectam cu o solutie de apa si otet, in parti egale.


– Nu dusul este de vina, ci depunerile de calcar, care nu mai lasa apa sa iasa prin orificii. Introducem capatul metalic intr-o punga din plastic in care turnam otet cât sa-l acopere. Se leaga bine capatul pungii si se lasa la inmuiat peste noapte. Daca „para“ dusului nu s-a curatat complet, operatiunea poate fi repetata.


– Brânza tine mai mult… daca o invelim intr-o bucata de pânza inmuiata in otet.


– Petele care apar de la deodorantul spray pe bluze, rochii etc., in zona subratului, sunt inestetice, neplacute. Ca sa le facem sa dispara se pulverizeaza otet pe zona respectiva cu câteva ore inainte de spalare.


– Coaja oualor la fierbere nu mai plesneste daca adaugam doua linguri de otet in apa din ibric, inainte ca aceasta sa dea in clocot. O alta veste buna este aceea ca se poate desprinde perfect coaja cu pielite cu tot.


– Un covor aproape nou


Aveti impresia ca „persanul“ din casa s-a decolorat? Amestecati o parte otet cu doua parti de apa fiarta si frecati temeinic suprafata acestuia. Daca timpul va permite, ar fi bine sa procedati la fel dupa fiecare aspirare.


– Daca v-ati patat mâinile cu cerneala, curatati-le bine cu o periuta inmuiata intr-o solutie de otet si sare. Spalati-va apoi ca de obicei, cu apa si sapun.


– Veti vedea mai bine de la volan


Vreti ca in diminetile de iarna sa nu va mai pierdeti timpul cu indepartarea stratului de gheata format noaptea pe parbriz? Atunci, seara de seara, stergeti-l bine cu o solutie din otet (trei parti) si apa (o parte).


– Curata petele de sare de pe incaltaminte


Petele apar dupa ce am mers câteva ore prin zapada. Acestea dispar complet dupa ce le vom sterge cu o cârpa inmuiata in otet. Se poate proceda la fel si cu pantofii in care ne-a prins ploaia pe drum.


-Desprinde etichetele


Etichetele de pe unele sticle sau borcane se „lasa“ mai greu curatate. Lasati-le la inmuiat intr-un vas in care ati pus in prealabil otet nediluat. Nu mai ramâne nici urma din ele!


– Scapam si de tapetul vechi


Putem sa scapam mai repede de tapetul vechi. Se pregateste o solutie de otet si apa fierbinte, in parti egale (estimati cantitatea in functie de suprafata), se inmoaie un trafalet in acest amestec si se aplica peste tapet.


– Nu cumparati alt ceainic, si cel vechi poate fi curatat


Ceainicul vechi e la fel de bun daca indepartam crusta care s-a format de la calcarul din apa. Nimic mai simplu. Se toarna o solutie de otet si apa, in parti egale, care sa acopere bine spirele metalice din interior. Se lasa sa fiarba circa 15-20 de minute, iar compozitia trebuie sa stea in ceainic peste noapte. La final, se clateste bine.


– Daca fierul de calcat cu aburi nu mai merge…


…de vina sunt tot depunerile de calcar. Putem umple rezervorul cu otet diluat si apoi se elibereaza câteva jeturi de aburi pe o bucata de pânza. La final, se limpezeste bine rezervorul cu apa.


– La soare te poti uita, dar la ele ba!


E vorba de geamurile de la ferestre, pe care le putem curata cu o solutie formata din otet (doua linguri) si apa calda (un litru). Secretul reusitei e urmatorul: in interior, miscarile trebuie facute numai pe verticala, iar in exterior – pe orizontala.


– Nici n-ai zice ca s-a ars!


Vreti sa salvati cratita sau tigaia in care s-a ars mâncarea? O putem umple cu otet si o lasam sa se inmoaie circa o ora sau cât este nevoie. Se spala apoi cu apa fierbinte si detergent, dupa care se limpezeste de câteva ori.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU