14.4 C
Craiova
vineri, 3 mai, 2024
Știri de ultima orăMagazinFost pod, actuala mansarda

Fost pod, actuala mansarda

Amenajarea unei mansarde nu este „veche de când lumea“, ci relativ recenta. Intr-adevar, o privire aruncata camerei initiale te poate pacali sa crezi ca ea exista acolo dintotdeauna. In realitate, spatiul, un pod dezafectat, poate fi oricând redecorat.


Asa se poate intâmpla ca orice pod paraginit, asemenea broscoiului fermecat din poveste, sa se transforme miraculos intr-un spatiu plin de „viata“, eleganta si culoare. Modificarile sunt majore, pentru ca beneficiarii spatiului sa se bucure de tot confortul necesar. Mansarda nu cuprinde numai o camera de dormit, ci si un spatiu separat de studiu, unde poate fi asezat un birou, iar unul dintre pereti poate fi ocupat in intregime de rafturi cu carti si dulapuri inchise, pentru haine. Camerei principale i se poate adauga o baie care nu este foarte larga, dar suficient de mare pentru a gazdui o cabina de dus, alaturi de celelalte obiecte sanitare. Spatiul poate fi „dotat“ cu tot felul de obiecte cu iz vechi (un radio imbatrânit de vreme, policioare de lemn care gazduiesc numeroase recipiente din sticla sau ceramica, in forme si culori artizanale). Cu acces deschis din camera, poate fi amenajata „o zona“ care sa aiba destinatia unei bucatarii, pe un nivel diferentiat, de o treapta, intr-un colt ferit de priviri, sub unul dintre peretii oblici. In acel loc poate fi instalata o chiuveta, incastrata intr-un dulap care adaposteste vesela necesara persoanelor care locuiesc in mansarda.


Decor rustic…


Decoratiunile dintr-o mansarda duc cu gândul la un spatiu mai vechi, traditionalist si rustic. Pe podele pot fi expuse fâsii de presuri artizanale pe care pot trona animale decorative, realizate manual. Pe pereti pot fi agatate masti, vrajitoare sau papusi realizate, la fel, manual. Sub ochiurile de geam ale camerei, glafurile din lemn pot fi impânzite cu fel de fel de decoratiuni, care imbie la studierea lor cu grija. Acest intreg amalgam studiat reuseste sa creeze un decor nepretentios, desprins parca din universul copilariei, dar menit sa corespunda unui spatiu de locuit generos. Livingul ramâne piesa centrala a mansardei, in jurul careia graviteaza celelalte incaperi. Si acesta poate fi gândit cu acelasi iz de vechi, patinat, in care se pot tolani cât mai multi invitati, printre pernele colorate. Pardoseala, o dusumea vopsita in albastru, poate fi „imbracata“ cu un singur covor din lâna naturala. Dulapurile din lemn care imbraca spatiul pot fi postate pe perete sau chiar incastrate in perete pentru a câstiga si mai mult spatiu de depozitare.


Material realizat in colaborare cu revista „Casa si Biroul“

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS