17.8 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinAlexa Visarion va produce „Dincolo de America“

Alexa Visarion va produce „Dincolo de America“

Incepând cu luna ianuarie, craiovenii pot urmari pe scena Teatrului National din Craiova o piesa regizata de Alexa Visarion, cel care anul trecut a fost distins de Senatul UNITER cu „Premiul pentru intreaga cariera“.


Desi a mai fost invitat sa colaboreze cu teatrul craiovean, aceasta a fost prima data când craiovenii au avut ocazia sa urmareasca o piesa regizata de Alexa Visarion.


Este vorba despre „Livada de visini“, de A.P. Cehov. Data premierei nu a fost aleasa intâmplator, pentru ca pe 15 ianuarie 2006 s-au implinit 102 ani de la premiera absoluta a piesei si 146 de ani de la nasterea scriitorului rus. Despre colaborarea sa cu artistii teatrului craiovean, Alexa Visarion are numai cuvinte de lauda.


„Acest spectacol ma reprezinta. M-a bucurat si m-a motivat artistic intâlnirea cu trei generatii distincte de creatori ai viului. Fara Ilie Gheorghe, Valer Dellakeza, Sorin Leoveanu, Gabriela Baciu, Ion Colan, Adrian Andone, Anca Dinu, Oana Bineata, Mircea Tudosa, I. Minea, fara scenografii Viorel Stegaru-Penisoara si Lia Dogaru mai mult ca sigur acest spectacol nu se nastea“, a afirmat acesta.


Craiovenii – un public cultivat


Incântat a ramas Alexa Visarion si dupa intâlnirea cu iubitorii de teatru din Cetatea Baniei. „Publicul craiovean este cultivat, patrunzator in descifrarea semnelor teatrale, liber de orice clisee si tabuuri“, a marturisit regizorul. Vorbind despre generatia tânara de actori, artistul, care este si profesor la UNATC „I.L. Caragiale“, recunoaste ca acestia au o sarcina dificila, aceea de a-si depasi predecesorii.


Regizorul a tinut sa lamureasca si zvonurile despre asa-zisa sa retragere din lumea teatrului. Alexa Visarion a preferat pentru o vreme sa stea departe de teatru si sa se dedice doar unei cariere la catedra, acesta fiind felul sau de a-si exprima dezaprobarea fata de „mediocrizarea teatrului, prin invazia comercialului, a prostului gust, cliseelor erotice“. Artistul n-a intentionat insa niciodata sa renunte la regie.


„Nu era o renuntare, ci o atitudine. Nu sunt atât de tânar ca sa incerc sa devin cosmonaut si nici atât de batrân ca sa ma pensionez singur“, a afirmat acesta. Si pentru a intari faptul ca nu are de gând sa-si incheie cariera, regizorul a dezvaluit faptul ca de curând s-a implicat intr-un nou proiect.


„Am intrat in productie cu un nou film, «Dincolo de America»“, a spus acesta. Printre cei care vor mai colabora la noua productie româneasca se numara si Florin Mihailescu, director de imagine, Cristian Niculescu si Svetalana Mihailescu, scenografi, si Eugen Serbanescu, scenarist. Alaturi de acestia exista posibilitatea sa lucreze si actori ai teatrului craiovean. „In urmatoarele saptamâni voi schita un proiect de distributie si ma gândesc la unii dintre actorii cu care am lucrat la «Livada de visini»“, a afirmat regizorul.


L-a prezentat pe Cehov americanilor


Pe lânga regie, Alexa Visarion este cel care a semnat si traducerea piesei „Livada de visini“. „Cehov este unul dintre autorii mei favoriti, incercând inca din 1971 diferite variante spectaculare ale universului cehovian. Am montat in România, Suedia si Statele Unite Cehov, in diferite versiuni scenice, am scris scenarii de teatru si de film inspirate din proza lui scurta. Cehov este autorul modern care intretine o relatie stranie, bizara intre sublim si ridicol, tragic si comic, banal si existential. Tulburator in universul «Livezii de visini» este aceasta dimensiune a cotidianului ca metafora. Omul prin excelenta este cehovian, iar Livada este o dureroasa stare creata de schimbare si, in acelasi timp, un tratat de histrionism desavârsit, pe toate palierele emotionale“, a marturisit artistul.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS