11.4 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazin„Munchen“- o lectie de intelegere a cauzei terorii

„Munchen“- o lectie de intelegere a cauzei terorii

O data la câtiva ani apare un film care ne face sa ne intrebam de ce lumea in care traim este asa cum este. „Munchen“, cea mai recenta productie semnata de Steven Spielberg, se numara printre aceste filme.


Actiunea peliculei se desfasoara in timpul Jocurilor Olimpice din 1972, din Munchen, bazându-se pe fapte reale, potrivit site-ului Yahoo!News.


Unsprezece atleti israelieni au fost luati ostatici si executati de un grup de teroristi palestinieni, cunoscut sub numele „Septembrie Negru“. Ca raspuns, guvernul de la Tel Aviv a recrutat un grup de agenti Mossad care au primit misiunea de a urmari si executa responsabilii pentru moartea atletilor.


Filmul lui Spielberg a fost criticat, in repetate rânduri, ca nu urmeaza cu acuratete pasii istorici ai momentului, dar atât criticii de film, cât si analistii politicii au cazut de acord asupra faptului ca „Munchen“ este o poveste a vânatorii de oameni si a unui conflict macinat de intoleranta. De asemenea, regizorul, el insusi evreu, a fost acuzat ca este antiisraelian si antipalestinian.


„Am stiut ca ma aflu pe un teren minat“


„Inca din momentul in care am pornit prima camera de filmat, am stiut ca ma aflu pe un teren minat. Am stiut ca voi pierde prieteni dragi, dar am stiut si ca imi voi face prieteni noi. Probabil oamenii s-ar simti mult mai confortabil daca as face un film in care sa spun ca asasinarile la comanda sunt bune sau rele. Dar filmul meu nu adopta nici una dintre aceste pozitii. El refuza, pur si simplu, sa dea un verdict“, a declarat Spielberg. Totodata, regizorul este convins ca munca sa ar fi fost mai grea daca nu ar fi fost evreu.


„Am realizat acest film in calitate de evreu-religios si evreu-proisraelian, dar si de evreu-om. Am facut filmul din dragoste pentru amândoua tarile pe care le consider ale mele: Statele Unite si Israel. Am incercat sa evit, pe cât posibil, acest subiect, dar am simtit ca filmografia mea nu ar fi fost completa fara filmul «Munchen»“, a mai declarat regizorul.


„Este o poveste care iti da fiori“


Eric Bana, unul dintre actorii principali, a marturisit ca filmul este dificil de urmarit. „Este o poveste care iti da fiori. Eu si inca patru colegi trebuie sa «vânam» persoanele responsabile pentru atacul de la Munchen. Acesta este, de fapt, firul principal al povestii. Chiar daca reusim sa prindem responsabilii, acestia sunt imediat inlocuiti. Atunci incepi sa te intrebi daca mai merita efortul. Inca sunt confuz: cei care lupta pentru aceasta cauza, pe care noi nu o intelegem, sunt buni sau rai; au mers prea departe cu lupta lor sau sunt abia la inceput?“, a declarat artistul.


„Sunt convins ca orice act de terorism cere un raspuns puternic, dar trebuie sa fim foarte atenti la ceea ce i-a indemnat pe acei oameni sa comita atentatul. De aceea, avem creiere si puterea de a ne forma propria opinie. Intelegerea unei cauze nu implica si aprobarea ei. Intelegerea unei cauze nu implica inactiunea. Daca sunt acuzat pentru faptul ca militez pentru intelegerea unei cauze, atunci pot spune ca ma simt aproape flatat“, a mai subliniat Spielberg.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS