13.3 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinMircea Tudosa, intre actorie si teologie

Mircea Tudosa, intre actorie si teologie

A absolvit facultatea in Constanta, dar si-a gasit loc tocmai pe scena Teatrului National din Craiova, unde si joaca de peste un an.


Atâta timp cât nu va pierdeti speranta, exista sansa ca un lucru inceput prost sa se poata termina bine. La un an dupa ce absolvise cursurile Facultatii de Arte, Sectia actorie din cadrul Universitatii „Ovidius“ din Constanta, Mircea Tudosa nu reusise inca sa gaseasca un teatru care sa-l angajeze. Norocul i-a surâs cu ocazia participarii sale la Gala Tânarului Actor „Hop“ din Mangalia, unde se prezentase cu un monolog din „Omul care a vazut moartea“, de Victor Eftimiu. Nu a câstigat nici un premiu, dar a aflat ca Teatrul National din Craiova scoate la concurs un post. Asa ca, aproximativ o saptamâna mai târziu, a luat trenul catre Cetatea Baniei, s-a prezentat la concurs si de la 1 octombrie 2004 a fost angaajat ca actor al Teatrului National din Craiova.„Au fost doua posturi, pe care le-am ocupat eu si Oana Bineata“, a precizat Mircea Tudosa. Dupa ce asteptase atâta timp pâna sa apara in fata publicului, Mircea a trait din plin momentul angajarii sale. „Atunci (1 octombrie 2004 – n.r.) mi se parea ca mi se intâmplase un lucru extraordinar, nu-mi venea sa cred! Acum m-am obisnuit si mi se pare ceva normal sa fac parte din colectivul actorilor craioveni“, a afirmat actorul.


„20 de ani pâna sa devin actor complet“


Debutul sau oficial a avut loc trei luni mai târziu, pe 18 decembrie, in „Hotel Europa, complet“. Ca semn de bun augur, in seara respectiva teatrul craiovean a marcat doua debuturi, aceea fiind premiera piesei scrise special de Mircea Visniec pentru Teatrul National din Craiova. Se pare ca piesa s-a bucurat de aprecierea publicului craiovean pentru ca si in prezent se mai joaca. Au urmat apoi alte roluri, printre ultimele numarându-se Ichim in „Steaua fara nume“, de Mihail Sebastian, si Benvolio in „Romeo si Julieta“, de William Shakespeare. Cu toate acestea, dobrogeanul considera ca pentru a afla toate dedesubturile meseriei de actor va avea nevoie de o lunga perioada de timp. „Cred ca o sa dureze zece-douazeci de ani pâna când ma voi forma ca actor“, a spus Mircea Tudosa. Religia a jucat, de asemenea, un rol important in viata actorului, mai ales in adolescenta. Motiv pentru care a dat la facultate si a si fost admis atât la Teologie, cât si la Teatru. In cele din urma, a ales teatrul, simtind ca aceasta era adevarata sa chemare. „De fapt, exista unele asemanari intre teatru si teologie. Preotul, ca si artistul, transmite un mesaj publicului“, a precizat actorul. Aseara, Teatrul National din Craiova a gazduit premiera piesei „Livada de visini“, de A.P Cehov, in care Mircea Tudosa da viata personajului Piotr Sergheievici Trofimov.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS