17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăMagazinCanarul, un cântaret de soi

Canarul, un cântaret de soi

Canarul este o pasare cunoscuta in special pentru trilurile prelungi si armonioase si pentru penajul galben stralucitor. Este nepretentios, adaptat traiului solitar si se inmulteste relativ usor in captivitate. Este importanta decizia de a adopta un mascul sau o femela, deoarece masculul cânta mai frumos!


Canarul mascul cânta mai frumos!


Un canar mascul adult este usor de recunoscut atât dupa marime, cât si dupa trilurile specifice, puternice si melodioase. Femela cânta mai putin si nu atât de frumos. Atunci când cânta, masculul isi zburleste puful din crestetul capului, se infoaie si isi umfla gusa, iar sunetele, foarte puternice, clare si bine conturate, sunt emise cu ciocul aproape inchis. Cel mai sigur indiciu pentru recunoasterea unui mascul este cântecul pe care il executa cu gusa puternic umflata, cu ciocul aproape inchis si uneori cu penele de pe crestet infoiate. Masculul se deosebeste de femela prin marime, vigurozitate si vioiciune.


Intretinerea canarilor


Oricât ar parea de incredibil, in prezent sunt recunoscute 30 de rase de canari cu peste 300 de varietati: canarii frizati, canarii motati, canarii cocosati (care aduc destul de mult cu anumite specii de papagal). Rasele de canari sunt impartite in trei grupe principale: canarii cântatori – trei rase, canarii de culoare – o rasa cu 282 de varietati (deosebite prin cele 282 de nuante diferite); canarii de postura – 25 de rase. Sanatatea pasarilor tinute in colivie se asigura prin observarea zilnica a acestora, prin hranirea lor si prin igiena riguroasa a coliviei si a betelor de sezut. Excrementele pot constitui un indiciu al starii de sanatate a canarilor. Pasarile sanatoase au excrementele sub forma de mici bastonase cilindrice, cu pete sau portiuni albe la capete. Excrementele moi, apoase, indica unele deranjamente stomacale sau o stare fizica necorespunzatoare. Canarul domestic se tine in apartament in colivii de diferite marimi si modele.


Hranirea canarilor


O hranire echilibrata confera organismului pasarilor o stare permanenta de sanatate. Canarii, fiind pasari care isi petrec intreaga viata in captivitate, au nevoie de un regim alimentar care sa le asigure toate elementele nutritive necesare: apa, zaharurile, substantele azotoase (proteinele), grasimile, elementele minerale si vitaminele. Hrana canarului consta de obicei in: seminte si diverse preparate din faina de cereale, nutreturile verzi, fructe sau radacinoase, si oul de gaina fiert. Este necesar ca atmosfera in care sunt tinute pasarile sa fie cât mai sanatoasa, sa se asigure ventilatia aerului, fara sa se produca curenti de aer, foarte periculosi pentru sanatatea canarilor. De asemenea, lumina zilei si razele soarelui trebuie sa patrunda din plin in incaperea respectiva, fara insa ca acestea din urma sa cada direct pe pasari. Curatenia coliviei si a betelor de sezut trebuie sa fie o preocupare permanenta a crescatorului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS