11.2 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinAzaleea, o planta pretentioasa

Azaleea, o planta pretentioasa

Azaleea sau trandafirul de munte este o floare originara din zonele cu climat subtropical din sud-estul Asiei (China, Japonia). Din aceasta cauza, este o planta a temperaturilor blânde.


Ea are nevoie de o ingrijire speciala. Nu trebuie asezata in curent si nu trebuie udata abundent, pentru ca florile nu se vor mai dezvolta, fiind predispuse la putrezire. De asemenea, pentru a se dezvolta cum trebuie, este recomandat ca floarea sa nu fie expusa direct razelor soarelui. Prefera locurile racoroase, semiumbroase si uscate. Fiind o floare pretentioasa, azaleei nu-i place sa fie mutata din loc in loc. Deci, daca ii gasiti un loc bun, e bine sa o lasati permanent acolo. Ii plac temperaturile de 22-25 de grade Celsius ziua si de 16-18 grade noaptea. Apa cu care este udata azaleea nu trebuie sa fie calcaroasa sau sa contina clor, de aceea este bine sa o fierbeti inainte. Vara, frunzele vor fi pulverizate zilnic cu apa, dar cu atentie, astfel incât florile sa nu se ude.


Azaleea, pretentioasa si la sol


Foarte important pentru cresterea ei este si pamântul. Azaleea are nevoie de un sol poros, fibros si hranitor. El trebuie sa contina un amestec de turba cu putin nisip si pamânt cu frunze de fag si ace de brad putrezite. Este necesar sa fie mentinut usor umed. Daca solul este suficient de hranitor, nu trebuie sa i se mai administreze ingrasaminte. In mod obisnuit, azaleea infloreste iarna, iar primavara, in luna mai, dupa trecerea florilor, se pot face taieri de ajustare a coroanei. Inmultirea se face prin butasire si altoire. In iunie-august, din lastarii de un an (vârfuri) se pot realiza butasi de maximum 10-15 cm lungime, care se pun la inradacinat in ghivece cu turba mentinuta umeda, in locuri ferite de soare puternic.


Distanta de plantare dintre butasi trebuie sa fie de doi, trei centimetri. Schimbarea vasului si a pamântului se face primavara, dupa trecerea florilor.


Stiati ca…


Azaleea este o varietate de Rhododendron, din care se fac bonsai de foarte multa vreme?

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS