24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăMagazinMasa, o piesa centrala a apartamentului

Masa, o piesa centrala a apartamentului

Dat fiind faptul ca spatiul pentru servirea mesei „a migrat“ din zona bucatariei catre zona de zi, aranjarea acesteia trebuie gândita in asa fel incât sa se incadreze in ambianta generala. Fata de masa, vesela, florile, tacâmurile devin nu numai un „inventar“ de ordin utilitar, ci elemente importante in scenografia interiorului.


Dimensiuni, culori, imprimeuri, forme sunt doar câteva dintre caracteristicile unei fete de masa care contribuie la trasarea temei de baza a decorului. Daca este vorba despre o masa obisnuita, de zi cu zi, in familie sau alaturi de prieteni apropiati, nu este cazul sa apelati la un decor prea pretentios. O fata de masa de mici dimensiuni, cât sa acopere conturul acesteia, va fi suficienta. Pentru a obtine un „look“ interesant se poate miza mai degraba pe forta de sugestie a imprimeurilor si a cromaticii vesele, puternice: carouri, dungi fine, borduri decorative. De asemenea, in functie de culorile adoptate in privinta zugravelii sau a mobilierului – in ton sau in contrast cu ele – se pot experimenta nuantele indraznete, care-si fac loc din ce in ce mai mult in spatiul casnic: portocaliu, vernil, cobalt, indigo.


Daca servirea mesei se plaseaza intr-un context mai pretentios, este bine sa se incerce o scenografie: fata de masa mai lunga, eventual prinsa din loc in loc cu bride (pentru un aspect rafinat, dar si pentru a nu incurca musafirii), sau chiar doua fete de masa suprapuse, de dimensiuni si forme diferite.


Servetelele, „personaje“ importante in decorarea mesei


Elemente adesea neglijate in servirea meselor, servetelele devin „personaje“ importante atunci când masa presupune o ocazie speciala. Rolul lor functional este completat de unul estetic, pentru ca ele vor puncta decorul mesei si vor pune in evidenta fata de masa si vesela. Incercati combinarea a doua servetele, pliate impreuna, de dimensiuni si culori diferite, dar asortate (un servetel alb si unul ecosez, spre exemplu). Ornati servetelul cu un element decorativ tematic: o floare uscata, un spic de grâu etc. Variati pe cât posibil tipurile de legaturi: panglici din matase sau catifea, inele din sticla colorata, vegetale prinse pe un fir de metal. De asemenea, incercati o pliere imaginativa: in evantai, in forma de frunza, pe rotund etc.


Florile dau un aer de sarbatoare


Naturale sau uscate, in functie de sezon, preferinte si disponibilitati financiare, florile nu pot lipsi din decorul mesei. Daca preferati un aranjament floral unei singure flori asezate in dreptul fiecarui invitat, acesta va trebui amplasat in centrul mesei, pentru a fi vazut din toate partile. Buchetul sau aranjamentul nu trebuie sa fie prea inalt, pentru a nu stânjeni comunicarea vizuala. Pentru a evita aceste probleme, puteti aranja, intr-un bol de sticla transparent nu foarte inalt, doar capetele florilor, ce vor pluti pe apa. Se poate realiza un dialog de nuante intre flori si vesela ori fata de masa sau un acord subtil intre culorile de ansamblu ale incaperii si buchetul ales. Pentru o masa prea colorata, un aranjament intr-o singura nuanta va fi cel mai potrivit. Se incearca pe cât posibil evitarea florilor cu un parfum prea pronuntat. Buchetul trebuie sa fie agreabil, vizual si sa nu-si amestece aroma cu cea a mâncarurilor.


Lumânarile creeaza un decor feeric


Efectele de lumina fac parte din decorul mesei si pot transforma radical atmosfera. Fie ca alegeti un candelabru cu lumânari lungi, pozitionat catre centrul mesei, lumânari mici asezate in fata fiecarui invitat sau lumânari plutitoare, ele vor completa o masa de sarbatoare sau o cina in familie. Acestea pot fi puse in centrul mesei sau grupate câte trei ori patru. Pentru o masa formala se pot alege lumanâri albe, cilindrice. La o cina intre prieteni sunt folosite lumânari colorate, de forme variate.


Se va tine cont insa ca nuantele adoptate sa fie in ton cu restul decoratiunilor de masa. Lumânarile trebuie aprinse inainte ca invitatii sa ia loc la masa si este de preferat ca ele sa fie suficient de mici pentru a nu se afla la nivelul privirii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS