12.9 C
Craiova
joi, 9 mai, 2024
Știri de ultima orăMagazinFemeile - o specie pe cale de disparitie din cauza poluarii

Femeile – o specie pe cale de disparitie din cauza poluarii

Elementele poluante din viata cotidiana, cum ar fi gazul de esapament eliminat de masini, pot avea o influenta negativa asupra capacitatii reproductive a barbatilor.


Dupa cum informeaza tabloidul britanic The Sun, un nou studiu demonstreaza ca expunerea la diferite chimicale din mediu pot modifica procentajul de cromozom X sau Y din sperma. Acesti cromozomi sint responsabili cu determinarea sexului unui bebelus.


Potrivit unui studiu realizat pe un esantion reprezentativ de 149 de reprezentanti ai sexului tare, participantii expusi poluarii au o proportie mai mica de cromozomi X, care determina sexul feminin. Desi cercetatorii spun ca numarul participantilor a fost mult prea mic, ei sint ingrijorati ca factorii poluanti pot afecta si alti cromozomi care au o influenta asupra starii de sanatate a copilului. Studiul a fost realizat de Aleksander Giwercman de la Lund University din Suedia, fiind publicat in editia online a publicatiei Human Reproduction. Cercetatorii au studiat un esantion reprezentativ format din 149 de pescari suedezi si au descoperit doua substante chimice deseori prezente in peste. Pescarii cu cele mai ridicate niveluri de chimicale in singe au o mai mare proportie de spermatozoizi purtatori de cormozomi Y, care determina sexul masculin. Cercetatorii spun ca aceste rezultate sint rezultatul expunerii la pesticidele organoclorurate, care influenteaza proportia de cromozomi Y si X, insa aceste rezultate nu se regaseasc in numarul real de nasteri de copii de sex masculin.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS