10.6 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalVâlcea: Activități preventive în școlile gimnaziale pe tema bullyingului

Vâlcea: Activități preventive în școlile gimnaziale pe tema bullyingului

Polițiștii Biroului Siguranță Școlară desfășoară în această perioadă, începând cu data de 21 octombrie, activități preventive în școlile gimnaziale din mediul rural și urban, pe tema bullyingului, cyberbullyingului, a actelor de violență și a traficului de persoane.

Polițiștii s-au deplasat la:

  • Școala Take Ionescu din Râmnicu Vâlcea,
  • Școala Gimnazială numărul 4,
  • Școala din Popești,
  • Școala Golesti,
  • Școala Mihăești,
  • Școala Nicolae Bălcescu,
  • Școala Milcoiu,
  • Școala din orașul Ocnele Mari.

Polițițiștii le-au vorbit elevilor despre pericolele și consecințele unor comportamente nocive cum este bullyingul și cyberbullyingul, copiii fiind informați de asemenea cum să evite să devină victime ale traficului de persoane.

Bullying-ul reprezintă un act de violență, fizică, verbală și psihică. Școala este mediul propice pentru descărcarea  de frustrări, pentru că aici copilul își poate manifesta lupta pentru putere. În școală, copilul caută un individ mai slab decât el și încearcă să-l domine și prin intermediul lui să scape de problemele sale (lovește, scoate în evidență defectele fizice, jignește și pune diverse porecle). 

Fenomenul de bullying

Când un copil este etichetat, tachinat, batjocorit, îmbrâncit sau chiar lovit  repetitiv, este clar că asistăm la fenomenul de bullying. Ca părinți, cel mai simplu e să-i observăm pe copiii în curtea școlii, aceasta din urmă reprezintă un micro-univers social în care copiii primesc lecții de viață în afara familiei. 

Indiferent dacă aveți un copil agresat sau agresor, trebuie să luați atitudine. De multe ori agresorii se pot simți victime. Un copil care nu știe să se apere poate recurge la violență.

Dacă aveți un copil în postura de victimă învățați-l să urmeze câțiva pași pentru a evita și ieși din situații neplăcute. Iată ce trebuie să-i spuneți:

  • evită să te afli în preajma colegilor violenți.
  • când te afli într-o situație critică, nu arăta că îți este frică! Arătând că ești curajos poate descuraja  agresorul!
  • fă-ți prieteni pentru a te ajuta să faci față conflictelor și problemelor;
  • cere sprijinul învățătoarei, dirigintelui, profesorului, consilierului școlar pentru a găsi împreună soluții de a stopa aceste situații.

Traficul de persoane

Traficul de persoane  este un fenomen infracțional transnațional, care constă în vânzarea și exploatarea ființelor umane ca simple obiecte.

 Mediul online, deosebit de atractiv pentru copii, reprezintă o cale suplimentară prin care copiii pot deveni victime ale abuzului, exploatării și traficului.

Pentru prevenirea acestui fenomen, este necesar în primul rând că părinții și profesorii să ia atitudine, prin supravegherea minorilor referitor la activitatea acestora pe internet și grupul de prieteni.

Copiii trebuie să știe că este important să-și informeze imediat părinții sau profesorii atunci când sunt abordați de persoane străine pe stradă sau pe internet, cu diverse propuneri și oferte.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS