8 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalVâlcea: Acțiuni preventive în școli

Vâlcea: Acțiuni preventive în școli

În această perioadă, polițiștii Biroului pentru Analiza și Prevenirea Criminalității, cu sprijinul celor din cadrul Biroului Siguranță Școlară sunt prezenți în școli, deșfășurând activități informative pe linia victimizării în școală, în mediul online, abordând și subiectul delincvenței juvenile.

Polițiștii au fost prezenți la Colegiul Energetic Râmnicu Vâlcea, Colegiul Economic, Liceul de Arte Victor Giuleanu și la Liceul Ferdinand din Râmnicu Vâlcea, informând elevii despre victimizarea în mediul online, cyberscam, bullying și delincvență juvenilă.

Lumea virtuală, asemenea celei reale, prezintă o serie de riscuri. Atunci când vorbim de utilizarea Internetului de către copii şi tineri o parte dintre aceste riscuri se referă la:

  • hărţuire şi ameninţare,
  • furt de date personale,
  • expunere la materiale ilegale sau cu conţinut „dăunător”,
  • pornografie sau ademenire a minorilor către diverse comportamente riscante.

Agresorii cibernetici pot divulga date reale

Agresorii cibernetici pot divulga date reale, cu caracter personal, despre victimele lor pe site-uri şi forumuri sau pot publica materiale în numele lor cu scopul de a le defăima şi/sau ridiculiza. De asemenea, unii agresori pot trimite şi e-mail-uri de ameninţare şi hărţuire, în timp ce alţii publică bârfe şi instigă alte persoane la comportamente răutacioase împotriva victimelor.

În această situaţie, victima poate să blocheze e-mailurile sau SMS- urile ofensatoare sau să-și creeze o nouă adresă de e- mail ori un nou cont de utilizator. Dacă este vorba despre un chat public sau un cont pe o rețea de socializare (Atenție! Copiii își pot crea un cont pe rețeaua de socializare Facebook numai dacă au13 ani împliniți) se poate adresa moderatorului pentru a bloca agresorul, poate folosi setările de confidențialitate ale contului.

Totodată, copiii victime trebuie să păstreze (prin salvare de pagină ori fișier, sau captura de ecran) orice mesaj, comentariu, secvență audio sau video pe care agresorul le-a postat. Dacă actele de hărțuire nu încetează și au un caracter de amenințare pentru copil sau îi provoacă o stare de frică și insecuritate, recomandăm părinţilor să facă plângere la secția de poliție pe raza căreia se află unitatea de învăţământ sau din zona în care locuiește elevul.

Recomandări pentru părinți

  • Supravegheaţi activitatea copilului dumneavoastră pe Internet.
  • Folosiţi Internetul împreună cu copiii, căutaţi cu ei informaţii care să-i intereseze.
  • Aşezaţi computerul conectat la Internet într-o zonă deschisă, de unde puteţi uşor supraveghea copilul, de preferat în camera de zi.
  • Folosiţi anumite mecanisme de control parental şi instalaţi instrumente de filtrare a Internetului, ca măsuri suplimentare de supraveghere.
  • Arătaţi copilului cum să folosească setările de siguranţă.
  • Învaţaţi copiii să nu dea niciodată date personale sau poze celor cu care corespondează pe Internet.
  • Explicaţiile copiiilor că nu este bine să stabilească, fără acceptul dvs., întâlniri cu persoane pe care le cunosc doar de pe Internet. Discutaţi despre riscurile la care se pot expune.
  • Încurajaţi-vă copii să vă spună dacă cineva din mediul on-line îi face să se simtă inconfortabil ori le provoacă teamă.
  • Încurajaţi-vă copilul să aibă o atitudine responsabilă, cuviincioasă inclusiv pe Internet, să nu transmită vulgarităţi, ameninţări sau injurii.
  • În cazul în care sesizaţi schimbări negative în comportamentul copiilor, discutaţi cu aceştia şi încercaţi să aflaţi cauzele care au generat aceste modificări. Discutaţi cu cadrele didactice şi apelaţi la specialişti care vă pot oferi sprijin în gestionarea situaţiei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS