4 C
Craiova
joi, 1 decembrie, 2022
Știri de ultima orăLocalÎn Vâlcea este obligatorie purtarea măștii. Alte 4 județe au luat această măsură

În Vâlcea este obligatorie purtarea măștii. Alte 4 județe au luat această măsură

Membrii Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Vâlcea au adoptat o serie de noi măsuri suplimentare pentru gestionarea pandemiei de coronavirus (SARS-CoV-2) în județ în condițiile creșterii numărului de cazuri de persoane confirmate pozitiv în ultimele săptămâni.
Potrivit hotărârii adoptate, purtarea măștii de protecție va deveni obligatorie și în spațiile deschise aglomerate din tot județul.

Este obligatorie purtarea măști în:

  • târguri de zi,
  • târguri săptămânale,
  • piețe agro-alimentare,
  • ștranduri,
  • piscine,
  • gări,
  • autogări,
  • stații de transport în comun,
  • spațiile deschise aglomerate în care se manipulează /selectează produse și mărfuri. Aici este obligatorie și purtarea mănușilor de protecție. 

Procedura privind identificarea și traseul pacienților pozitivi asimptomatici

Totodată a fost stabilită și adoptată o nouă procedură operațională privind identificarea și traseul pacienților pozitivi asimptomatici SARS-CoV-2.
Potrivit acesteia, confirmarea afecţiunii COVID-19 se face prin identificarea ARN SARS-CoV-2 din produsele biologice recomandate, toate persoanele diagnosticate pozitiv (simptomatice și asimptomatice) urmând să fie transportate, prin solicitare la SNUAU – 112,  la Secția de Boli Infecțioase a Spitalului Județean de Urgență Vâlcea,pentru a fi evaluate prin teste biologice inflamatorii, hematologic, radiologic pulmonar/CT. În funcţie de rezultatul acestei evaluări, se va decide internarea lor ulterioară în spitale de faza I, a II-a, suport sau în unităţi de izolare şi tratament. 

Pacienții pozitivi asimptomatici fără modificări biologice, hematologice, radiologice și fără factori de risc din unitățile de izolare și tratament pot fi externați după 48 de ore de la internare, la cerere, după o evaluare clinică și paraclinică efectuată de către medicul curant din unitatea sanitară, ce emite o recomandare pentru izolare la domiciliu sau la locaţia declarată de persoana izolată sau la o locaţie alternativă ataşată unităţii sanitare până la împlinirea celor 14 zile de la momentul internării. 
Transportul pacienților pozitivi SARS-CoV-2 se va face, atâtla Secția de Boli Infecțioase din cadrul Spitalului Județean de Urgență Vâlcea, cât și către celelalte spitale suport din județ, cu autospeciale aparținând I.S.U. Vâlcea și S.A.J. Vâlcea, în funcție de capacitate.

Transportul pacienților asimptomatici, externați la cerere, către domiciliu sau locația declarată se va efectua cu mijloace proprii, cu respectarea măsurilor de prevenire și răspândire a COVID-19 (mască și mănuși) sau cu autospeciale aparținând I.S.U. Vâlcea și S.A.J. Vâlcea, pentru cei care nu pot să-și asigure în mod individual transportul.

Persoanele carantinate sau izolate vor primi hrana din banii Ministerului Sănătății

Evidența persoanelor pozitive externate și a celor aflate în carantină sau izolare la domiciliu va fi ținută, pe baza datelor primite de la Centrul Județean de Coordonare și Conducere a Intervenției, de către primăriile pe raza cărora acestea se află, administrațiile publice locale având și obligația să acorde sprijin în procurarea și livrarea hranei și, dacă este cazul, tratamentului, pentru acele persoane care se află în imposibilitatea de a-și asigura procurarea lor. Cheltuielile în acest sens urmează să fie suportate din bugetul Ministerului Sănătății. 

În Secția de Boli Infecțioase a Spitalului Județean Vâlcea nu mai sunt locuri

Administrațiile publice locale trebuie să asigure dezinfecția scărilor de bloc unde domiciliază persoane infectate cu virusul SARS-CoV-2. 
Monitorizarea medicală a persoanelor asimptomatice externate, cât și a celor aflate în carantină sau izolare la domiciliu se va face de către medicul de familie. 
La solicitarea Direcției de Sănătate Publică Vâlcea, pe fondul creșterii rapide a numărului de cazuri din județ care a dus la atingerea capacității maxime de internare în Secția de Boli Infecțioase a Spitalului Județean (la data de 29.07.2020 erau internați 73 de pacienți în condițiile în care în secția are 68 de paturi), a fost propusă includerea în rețeaua COVID și a spitalelor din Brezoi și Drăgășani, pentru preluarea pacienților pozitivi asimptomatici.

Cinci județe au impus purtarea măștii

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Braşov a decis, miercuri, ca purtarea măştii de protecţie să fie obligatorie, din 1 august, în pieţe şi târguri, precum şi pe arterele pietonale intens circulate ale localităţilor din judeţ.

Pe lângă județul Vâlcea și Brașov, Argeș, Prahova și Dâmbovița sunt județele care au introdus primele purtarea obligatorie a măștilor în aer liber.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS