16.4 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalEvenimente festive dedicate Zilei Imnului Naţionale la Râmnicu Vâlcea

Evenimente festive dedicate Zilei Imnului Naţionale la Râmnicu Vâlcea

Mai multe evenimente festive dedicate Zilei Imnului Naţionale au avut loc la Râmnicu Vâlcea.

La 29 iulie 1848, pe locul actualului Parc Zăvoi al municipiului, locuitorii din Râmnicu Vâlcea intonau cântecul ”Deşteaptă-te, române”, sub conducerea lui Anton Pann, pe muzica compusă de acesta şi pe versurile poetului transilvănean Andrei Mureşanu. Aceea a reprezentat prima intonare, într-un cadru oficial, a Imnului de astăzi al României. Momentul a fost consacrat de Legea nr. 99/1998 privind Ziua Imnului Naţional.

Şedinţa festivă a Consilului Local

Ziua Imnului Naţional 2019 a fost sărbătorită cu fastul cuvenit la nivelul Primăriei municipiului Râmnicu Vâlcea. Evenimentele au debutat la ora 10.00, în Sala de Consiliu, cu o şedinţă festivă a Legislativului local, la care au participat ca invitaţi şefii celor mai importante instituţii publice din municipiu şi din judeţ, delegaţiile străine prezente cu această ocazie în Râmnic, cetăţeni de onoare, alături de consilieri locali şi judeţeni.

”Ziua de 29 iulie se dovedeşte a fi un prilej de reunire pentru comunitatea locală. Suntem aici reprezentanţi ai principalelor instituţii publice din municipiu, forul Legislativ local, Cetăţenii de Onoare cu care ne mândrim, prietenii veniţi de la mii de kilometri distanţă, oameni de cultură şi simpli cetăţeni ai municipiului. Strânşi laolaltă, aşa cum se întâmplă în toate casele românilor, de Paşti sau de Crăciun, atunci când se întâlnesc, sărbătoresc împreună rude şi prieteni şi îşi urează «La mulţi ani!». Ziua Imnului Naţional este, pentru comunitatea Râmnicului, aidoma unei mari sărbători creştine, care adună de prin toate colţurile lumii oameni care simt la fel”, a spus primarul Mircia Gutău.

Au urmat la cuvânt preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea, Constantin Rădulescu, prefectul judeţului, Florian Marin, trimisul Arhiepiscopiei Râmnicului, pr. Nicolae Moga, ES Andrei Grinkevich, ambasadorul Republicii Belarus la Bucureşti, ES Fuad Karim Saliba Kokaly, ambasadorul Statului Palestina în România, şi prof. Cătălin Sâiulescu, directorul Palatului Copiilor, care a făcut un succint istoric al imnurilor României. De asemenea, oaspeţii din străinătate au transmis salutul lor comunităţii Râmnicului. Au vorbit Pretor Sinilga Şcolnic, din Chişinău – sectorul Ciocana, Vesna Lazarevic – viceprimar Kruševac, Republica Serbia, Karel Holík – viceprimar Kroměříž, Republica Cehă, şi Ahmed A.H. Swaitti – primar Dura, Statul Palestina.

Parada festivă pe traseul Primăria municipiului – Parcul Zăvoi

Şedinţa festivă a Consiliului Local a fost urmată, conform tradiţiei, de parada festivă pe traseul Primăria municipiului – Parcul Zăvoi. Parada a fost aplaudată, salutată şi fotografiată sau filmată de trecători şi de locuitorii blocurilor din zona centrală. Procesiunea a fost deschisă de actorii Teatrului Municipal ”Ariel” – care au adus o pată de culoare şi au oferit, prin salutul lor ”Dreptate şi frăţie!”, o incursiune în vremurile petrecute acum 171 de ani pe meleagurile Râmnicului – urmaţi de Fanfara judeţeană ”Constantin Brâncoveanu”, de stegari, de oficialităţi şi de toţi cei participanţii.

O primă oprire a fost făcută la Biserica ”Toţi Sfinţii”, unde s-a ţinut o scurtă ceremonie de sfinţire a steagului tricolor. O a doua opriere a fost la Casa Memorială ”Anton Pann”. Aici, însuşi bardul, interpretat de actorul Dan Constantin le-a transmis celor prezenţi câteva din memorabilele sale învăţături.

Într-un final, alaiul festiv a intrat, pe acorduri de fanfară şi salutat de Garda de Onoare a Garnizoanei Vâlcea, în Parcul Zăvoi, oprindu-se la fântâna-monument închinată acestui eveniment.
Festivităţile au continuat cu ceremonialul militar-religios din Parcul Zăvoi. După prezentarea semnificaţiei momentului aniversat, făcută de un reprezentant al Garnizoanei Vâlcea, a urmat oficierea serviciului religios de către un sobor de preoţi.

Ziua de luni, 29 iulie, reprezintă şi ultima dintr-un şir de patru zile pline de evenimente dintre cele mai diverse organizate de Primăria municipiului, ce va fi încheiată de mai multe recitaluri pe scena de pe splaiul Independenţei şi de un spectaculos foc de artificii în jurul orei 23.00.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS