17.6 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalVâlceaSăptămână prevenirii criminalităţii în Vâlcea

Săptămână prevenirii criminalităţii în Vâlcea

În această săptămână, în județul Vâlcea, se defășoară evenimentul denumit Săptămâna Prevenirii Criminalității, polițiștii participând la diferite acțiuni, pentru conștientizarea și informarea cetățenilor cu privire la delincvența juvenilă, infracțiunile comise cu violență și evenimentele rutiere.

Astăzi, 22 mai, politistii vâlceni participă la diferite activități în unitățile de învățământ, unde se poarta discuții cu copiii pentru prevenirea victimizării acestora, pericolele internetului și nu numai.

Astfel, polițiștii avertizează că, utilizarea necontrolată, patologică a internetului poate avea un impact negativ asupra performanţelor şcolare, a relaţiilor de familie şi asupra stării emoţionale a adolescenţilor, fiind un comportament cu semne şi simptome similare cu cele ale oricarei alte dependenţe.

Pe lângă riscurile asociate unei adicţii (izolare socială, probleme de sănătate cauzate de autoneglijare, rezultate slabe şi absenţe la şcoală etc.) dependenţa de internet poate creşte semnificativ riscul infectării calculatorului cu programe malware.

Hărţuirea online este o formă tot mai actuală şi mai frecventă de abuz îndreptat împotriva copiilor. De la mesaje care conţin ameninţări, remarci cu tentă sexuală ori discriminatorie şi jigniri până la publicarea în spaţiul public virtual (reţele de socializare, forumuri) de zvonuri, date reale şi filme/fotografii reale ori contrafăcute cu scopul de a defăima sau pune într-o situaţie de inferioritate.

RECOMANDĂRI PENTRU PĂRINŢI

§Să conştientizeze existenţa riscurilor asociate navigării pe internet şi să cunoască în ce mod pot fi expuşi copiii lor la acestea;

§Să comunice deschis cu copiii lor despre Internet, despre beneficiile şi pericolele existente în lumea virtuală. Comunicarea trebuie să îmbrace forma unui dialog între părinte şi copil, nu a unui monolog. Copilul trebuie să ştie că poate discuta cu părinţii despre orice aspect întâlnit în lumea virtuală;

§Să stabilească împreună cu copiii reguli de utilizare a internetului şi să urmărească respectarea lor de către aceştia;
§Să nu restricţioneze excesiv şi nejustificat accesul copiilor la internet;

Activitățile preventive vor continua până la finalul acestei săptămâni, cu diferite acțiuni pe linia prevenirii infracțiunilor contra patrimoniului, accidentelor rutiere și violenței domestice.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS