16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalVâlceaAlunecarea de teren la Alunu (Vâlcea): Patru familii evacuate; se construiește un pinten de blocaj

Alunecarea de teren la Alunu (Vâlcea): Patru familii evacuate; se construiește un pinten de blocaj

Patru familii din localitatea Alunu au fost evacuate până acum din cauza alunecării de teren, în prezent acționându-se pentru demolarea controlată a gospodăriilor acestora precum și pentru construirea unei amenajări – un pinten de blocaj – care să stopeze deplasarea maselor de pământ, a declarat luni purtătorul de cuvânt al Prefecturii Vâlcea, Alexandru Concioiu, citat de Agerpres.

El a precizat că până luni au fost evacuate toate cele patru familii ale căror gospodării erau situate pe direcția frontului alunecării de teren, așa cum se prevedea într-o hotărâre adoptată pe 16 mai de Comitetului Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) Vâlcea. În documentul respectiv se prevedea evacuarea, în două faze, a patru familii ale căror gospodării erau în pericol.

Gospodăriile familiilor evacuate au fost demolate controlat astfel încât să poată fi recuperate cât mai multe dintre bunuri.

Alexandru Concioiu a mai precizat că ritmul alunecării de teren a încetinit, iar de trei zile la Alunu se lucrează și pentru construirea unui pinten de blocaj al deplasării maselor de pământ.

„În ultimele zile s-a observat o încetinire a ritmului alunecării de teren și în paralel se intervine pentru stoparea fenomenului prin realizarea unui pinten de blocaj. Se intervine și pentru demolarea controlată a gospodăriei celei de-a patra familii care a fost evacuată, astfel încât să fie salvate o parte cât mai mare din bunuri. În prezent nu mai sunt alte gospodării în pericol din cauza alunecării de teren”, a mai spus purtătorul de cuvânt al Prefecturii Vâlcea.

În urmă cu două săptămâni, după câteva zile de ploi abundente, s-a activat o alunecare de teren la halda de steril a Carierei Berbești Vest. Alunecarea a început într-o zonă din extravilanul comunei Alunu și a continuat afectând terenuri proprietate privată precum și terenuri aflate în proprietatea primăriei localității, pe o suprafață totală de circa 18 hectare, pe care se afla o plantație de salcâm.

Membrii Comitetului Local pentru Situații de Urgență (CLSU) Alunu au constatat pe 16 mai că alunecarea de teren se îndreaptă spre două gospodării în care locuiau cinci persoane și s-a decis evacuarea lor. În zilele care au urmat au mai fost evacuate două familii. Gospodăriilor celor patru familii evacuate au fost demolate controlat, pentru relocarea bunurilor.

Monitorizarea și intervenția de la Alunu a fost asigurată de către CLSU, pompieri, polițiști, jandarmi și echipe de la Direcția Minieră Berbești.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS