18.4 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalVâlceaVâlcea: Proiectul bugetului local al orașului Horezu pe anul 2016 în dezbatere publică

Vâlcea: Proiectul bugetului local al orașului Horezu pe anul 2016 în dezbatere publică

Administrația publică din orașul Horezu, în temeiul legislației privind transparența decizională, a început o largă consultare cu cetățenii pe tema proiectului bugetului local pentru anul 2016.
Întâlnirile au drept scop, atât informarea reciprocă administraţie-cetăţeni cât şi preluarea şi cuprinderea în agenda de lucru a primarului și consiliului local a problemelor şi propunerilor prezentate de membrii comunităţilor ce formează unitatea administrativ-teritorială, pentru anul 2016.
Primarul orașului, Fârtat Ilie, a inițiat o campanie de dezbateri cu cetățenii orașului, acțiunea debutând cu cele trei întâlniri care au avut loc ieri, 10 ianuarie, în satele Tănăsești, Urșani și Ifrimești. Propunerile formulate de cetățenii celor 3 comunități, precum și cele formulate de cetățenii celorlalte sate; Romanii de jos, Romanii de sus, Romanii de sus – Săliștea și Râmești la dezbaterile care vor avea loc în zilele următoare, vor fi analizate și prioritizate pentru cuprinderea lor în bugetul local al anului 2016.
Acțiunea va continua cu o dezbatere publică ce va reuni toate comunitățile locale, ONG-urile și instituțiile care, într-un fel sau altul, depind sau au legătură cu bugetul local al UAT Horezu; învățământ, sănătate, cultură, evidența populației, serviciile publice, etc. Dezbaterea va avea loc în ziua de 21 ianuarie 2016, orele 16,00 la Casa de cultură Horezu. Ședința de aprobare în consiliul local a bugetului pe anul 2016 va avea loc în ziua de 28 ianuarie a.c.
Referind-se la acțiunea de consultare publică, primarul, Ilie Fârtat, ne-a spus: ” Participarea cetăţenilor în procesul guvernării şi implicit al luării deciziilor este un concept nou, apărut în ultimul deceniu, devenind din ce în ce mai mult o practică care aduce beneficii, atât administraţiei publice locale, cât şi comunităţii locale.  Participarea activă a cetăţenilor redă faptul că ei au capacitatea de a discuta şi genera opţiuni decizionale independente. Acest fapt cere administraţiei publice să facă publice programele şi strategiile de dezvoltare, pentru a se asigura că decizia finală va fi în concordanţă cu cerinţele şi opţiunile publicului. Reprezentanţii aleşi ai cetăţenilor au, evident, drept de decizie publică. Ei pot lua această decizie singuri, pe baza discuţiei dintre ei, sau dintre ei şi experţi, sau dintre ei experţi şi public. Atâta timp cât decizia pe care o iau reprezentanţii aleşi afectează un anumit grup sau comunitate, este firesc şi absolut benefic ca grupul sau comunitatea respectivă să fie consultate cu privire la acea decizie. Nu numai că astfel se asigură o mai bună reprezentare a intereselor grupului sau comunităţii respective, dar calitatea deciziei creşte, deoarece ea se bazează pe o informaţie mai largă, mai diversă şi mai relevantă. Mai mult, deciziile publice luate în urma implicării publicului sunt mai uşor acceptate de comunitate, deci mai uşor de implementat şi cu un cost de implementare mai redus. Administrația publică din Horezu are experiență în acest sens, strategiile, programele și proiectele dezvoltate în ultimii ani fiind mărturie că, numai printr-o consultare, participare publică și transparență decizională, administrația și comunitatea locală au putut aduce, an de an, plus valoare orașului”.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS