23.4 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăEvenimentOlt: Peste 20 de elevi de la un colegiu au ajuns la spital cu toxiinfecție alimentară

Olt: Peste 20 de elevi de la un colegiu au ajuns la spital cu toxiinfecție alimentară

21 de elevi, cu vârste între 6 și 18 ani, de la Colegiul Național „Ion Minulescu” din Slatina, județul Olt, au ajuns miercuri la spital cu simptome de toxiinfecție alimentară. 14 dintre ei au rămas internați.

La Colegiul Național „Ion Minulescu” Slatina au fost semnalate, începând de vineri, mai multe cazuri de elevi care au prezentat grețuri, vărsături, cefalee, frisoane, dureri abdominale. „Luni, 23 mai, au existat 12 absenți cu aceleași simptome. În noaptea de 24 mai 2022, 9 elevi din internatul colegiului au fost transportați cu ambulanța la Unitatea de Primiri Urgențe din Spitalul Județean de Urgență Slatina. Miercuri, 25 mai 2022, s-au înregistrat 94 de absenți la clasele din învățământul primar.
La cabinetul medical școlar au fost înregistrați luni 8 elevi cu probleme digestive, marți – 12 elevi și miercuri – 6 elevi cu aceleași simptome.
Elevii care au prezentat simptome sunt din toate ciclurile de învățământ din școală, respectiv primar, gimnazial și liceal“, potrivit ISJ Olt.

21 de copii cu simptomatologie digestivă s-au prezentat la UPU

În Serviciile UPU și Pediatrie din cadrul Spitalului Județean de Urgență Slatina s-au prezentat, marţi după-amiază, 21 de copii cu vârste cuprinse între 6 şi 18 ani cu simptomatologie digestivă. 14 persoane au fost internate, 10 cu forme ușoare și 4 cu forme medii, potrivit DSP Olt.

„S-a demarat acțiunea de investigare a bucătăriei Colegiului Național „Ion Minulescu” Slatina pentru identificarea alimentelor incriminate, starea de sănătate a personalului deservant, condițiile igienico – sanitare ale obiectivului, identificarea materiilor prime, de către o echipă de specialiști desemnați din partea DSP și DSV. S-au recoltat probe biologice pentru stabilirea etiologiei. Aceste probe sunt în lucru“, arată DSP Olt.

Inspectori din cadrul DSVSA Olt efectuează o anchetă epidemiologică

În urma suspiciunii de toxiinfecție alimentară la Colegiul „Ion Minulescu” din Slatina, o echipă de inspectori din cadrul DSVSA Olt s-a deplasat imediat la cantina Colegiului „Ion Minulescu“ din Slatina pentru efectuarea anchetei epidemiologice, precizează Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Olt .
În urma controlului au fost depistate o serie de neconformități, dintre care menționăm:
-deficiențe structurale (infiltrații pe tavane pe zone restânse);
-monitorizarea temperaturii în spațiile cu regim termic nu se face corespunzător;
-nu există evidențe pentru operațiunile de dezinfecție, dezinsecție, deratizare;
-dosarele medicale ale personalului angajat nu sunt vizate din luna septembrie 2021.
Au fost prelevate probe din materiile prime și trimise în regim de urgență pentru efectuarea analizelor în cadrul Laboratorului Sanitar Veterinar și pentru Siguranța Alimentelor Olt.

„Ca urmare a neconformităților constatate a fost aplicată sancțiune contravențională conform H.G. 984/2005, cu modificările ulterioare, în valoare de 10.000 de lei. S-a aplicat și o sancțiune complementară de suspendare a activității obiectivului cantină, până la remedirea deficiențelor .
Ancheta epidemiologică este în curs de desfășurare, în vederea stabilirii sursei de contaminare“, mai precizează DSVSA Olt.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS