3.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCetățenii chinezi izolați în hotelul din Slatina au plecat cu știrea autorităților

Cetățenii chinezi izolați în hotelul din Slatina au plecat cu știrea autorităților

Controversă în cazul celor șase cetățeni de naționalitate chineză plasați în izolare într-un hotel din Slatina, care au ajuns în cele din urmă în județul vecin. DSP Olt spune că patronul hotelului nu a mai vrut să le prelungească acestora șederea în unitate, cel acuzat se apără și declară că nu-i putea reține împotriva voinței lor.

Șase cetățeni chinezi, cazați într-un hotel din Slatina din 25 februarie 2020, când au ajuns în țară aterizând pe aeroportul Otopeni, au ajuns de vineri, 28 februarie 2020, în județul vecin, Vâlcea. Patronul hotelului la care erau cazați nu ar mai fi fost de acord să le prelungească acestora șederea la expirarea perioadei pentru care aveau rezervare, deși între timp reprezentanții DSP Olt le-au impus izolarea în camerele de hotel conform procedurilor de intervenție pentru prevenirea infecției cu noul coronavirus.

Ce spune DSP Olt

Autoritățile sanitare ar fi fost puse vineri în fața faptului împlinit și obligate să gestioneze situația în care firma la care sunt angajați cetățenii chinezi a pus la dispoziție un mijloc de transport pentru ca aceștia să ajungă la Drăgășani, unde se și află în prezent, izolați în condiții hoteliere.


„În data de 28 .02.2020, orele 1720, echipa DSP Olt s-a deplasat pentru a verifica condițiile de autoizolare la hotelul unde erau cazați cei 6 cetățeni de naționalitate chineză și am constatat că se decazaseră, urmare a refuzului conducerii hotelului de a le mai oferi în continuare cazare, părăsind incinta acestuia spre destinatia sediului firmei angajatoare“, a transmis DSP Olt, ca reacție la știrile conform cărora cei șase cetățeni chinezi ar fi fugit din hotelul în care erau cazați.

Ce spune patronul hotelului

Patronul hotelului din Slatina a prezentat, însă, o altă versiune a evenimentului, conform căreia autoritățile ar fi fost înștiințate chiar cu o zi înainte că respectivii clienți urmează să plece.
„Să-mi spună mie cineva că mi-a trimis vreo hârtie să-i țin acolo…Oamenii au avut cazare două zile, au plecat, s-au dus acolo unde lucrează, le e mai aproape, nu mai fac naveta, nu știu.
Au făcut rezervare pe booking, nu poți să controlezi cine face cazare, dacă e bolnav sau e sănătos, cazarea pe booking se face automat“, a declarat Gavrilă Prasacu. Acesta a menționat că a avut personal o discuție cu autoritățile cu doar o zi înainte de plecarea clienților săi din hotel, acela fiind momentul în care a aflat că cele șase persoane trebuie izolate în camere. În 26 și 27 februarie chinezii au mers, în schimb, la muncă în Drăgășani, călătorind cu un autobuz, nefiind nici până acum clar dacă li s-a spus la intrarea în țară că trebuie să se autoizoleze și n-au făcut-o sau dacă n-au știut ce obligații au pentru că nu au fost informați.
„Eu pe 27 le-am spus (n.r. – autorităților) că oamenii pleacă mâine, să facă ce fac acum pentru ei, că oamenii pleacă mâine, pentru că la noi atât au avut cazare. Cum să-i țin eu izolați? Ei vin la București pe aeroport. De ce nu i-a luat doamna doctor Madan (n.r. – medicul șef al DSP Olt) să-i ducă la carantină, să le facă testul ăla, să vadă dacă au ceva sau n-au, oamenii. Dacă nu le-au făcut nimic, s-a stat doar de vorbă cu ei… “, a continuat patronul hotelului din Slatina, care susține în schimb că cetățenii nu au fugit, așa cum s-a vehiculat în cursul zilei de sâmbătă, plecarea lor fiind adusă la cunoștință autorităților.


Despre momentul plecării, deși au circulat diverse variante, patronul hotelului spune că a fost cât se poate de civilizat și, mai mult, s-a desfășurat în prezența autorităților.
„N-au fugit, Doamne ferește, astea-s povești! Dacă la 14,30, vă dau înregistrările de pe cameră, erau în recepție (n.r. – reprezentanții DSP Olt), cu chinezii…! Eu nici n-am fost în ziua aceea acolo, practic nici n-am vrut să știu“, a mai spus patronul.

Monitorizați la Vâlcea

Ajunși în județul Vâlcea, cetățenii au fost izolați într-un nou spațiu de cazare și sunt monitorizați de DSP Vâlcea până la expirarea celor 14 zile de monitorizare. Polițiștii din Olt fac însă cercetări într-un dosar penal pentru a lămuri circumstanțele în care cetățenii plasați în izolare în Slatina au ajuns în județul vecin. „În cauză au fost întocmite acte procedurale sub aspectul săvârșirii infracțiunii de zădărnicirea combaterii bolilor. Polițiștii efectuează cercetări pentru a stabili situația de fapt“, a declarat purtătorul de cuvânt al IPJ Olt, Alexandra Dicu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS