27.3 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateOLT: Nou-născutul abandonat într-o casă părăsită, la Terapie Intensivă: „Deshidratat, în stare septică“

OLT: Nou-născutul abandonat într-o casă părăsită, la Terapie Intensivă: „Deshidratat, în stare septică“

Copilul născut cu o săptămână în urmă într-o localitate olteană și abandonat de mamă, două zile mai târziu, într-o casă părăsită, este în stare gravă al spital.

Bebelușul abandonat de mamă într-o casă din localitatea Morunglav, județul Olt, și găsit de un localnic, a ajuns vineri-seara la Spitalul Clinic Județean de Urgență Craiova. Medicii din Slatina s-au luptat timp de câteva ore pentru a-l stabiliza, nou-născutul fiind preluat în stare hipotermică (temperatura corpului era de 32 grade Celsius) și prezentând mai multe dezechilibre. Pentru că existau semnele unor degerături la nivelul membrelor, după reechilibrare s-a hotărât transferul pentru ca cel mic să beneficieze și de îngrijirea unui chirug pediatru.

Copilul este în stare gravă

La 24 de ore de la transfer starea copilului era în continuare gravă, chiar dacă respiră singur. Purtătorul de cuvânt al Spitalului Clinic Județean de Urgență Craiova, dr. Cristina Geormăneanu, a declarat că bebelușul nu s-a adaptat încă la viața extrauterină, fiind privat de condițiile care se impun pentru un nou-născut.
„Nou-născutul este internat în clinica de Terapie Intensivă la spitalul nostru, în stare gravă, deshidratat, în stare septică. (…) Nou-născutul, ca și sugarul, nu este un adult în miniatură. Este un individ cu particularitățile lui, cu foarte-foarte multe diferențe față de un adult, așa încât el avea nevoie de îngrijiri speciale pentru vârsta lui, ceea ce nu a primit. Problema este în ce mediu a născut, în ce mediu a stat copilul. Deocamdată este în reanimare, face tratament specific, este încălzit, pruimește tratament complex de reanimare, este supravegheat atent, monitorizat atent, investigat. Un nou născut cu probleme de sănătate este un nou-născut instabil, din toate punctele de vedere. Adaptarea la viața extrauterină nu s-a făcut“, a declarat purtătorul de cuvânt al Spitalului Clinic Județean de Urgență Craiova, dr. Cristina Geormăneanu.

S-a deschis un dosar penal

Din spusele mamei, o femeie de 40 ani, infirmieră în cadrul Spitalului Orășenesc Balș, copilul a fost dus în imobilul părăsit la două zile de la naștere. Femeia se deplasa acolo o dată pe zi, pentru a-l alăpta, lucru care se întâmpla în mașina acesteia. Un cetățean din comună a auzit, vineri, 31 ianuarie 2020, scâncetele copilului și așa l-a descoperit în casă, într-o pătură, așezat într-o cutie de carton. Femeia a fost audiată de anchetatorii care au deschis un dosar penal pentru rele tratamente aplicate minorului. Cel mai probabil femeia va fi supusă unei expertize psihiatrice.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS