13.1 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalO suspiciune de gripă și zeci de absenți la o școală gimnazială din Slatina

O suspiciune de gripă și zeci de absenți la o școală gimnazială din Slatina

Un elev de la clasa pregătitoare a fost diagnosticat cu gripă, în urma aplicării unui test rapid, la școala la care acesta învață. În primele două zile ale săptămânii au absentat zeci de copii de la clasele mici.

Elevul în vârstă de şase ani s-a prezentat la Spitalul Județean de Urgență Slatina în garda de luni, cu febră și dureri de cap, la testul rapid aplicat în urma suspiciunii clinice rezultatul fiind negativ. Nici după acest test, medicii nu pot spune însă cu certitudine că pacientul are gripă, pentru că în zeci de cazuri anterioare rezultatul testului rapid a fost infirmat de analizele realizate în laboratorul Institutului Cantacuzino, acolo unde ajung toate probele, conform procedurii.

Starea copilului este bună, părinții preferând să-l trateze la domiciliu, deși medicul de gardă a recomandat internarea. Medicii i-au prescris însă și tratament antiviral, cum se procedează în toate cazurile în care testele rapide sunt pozitive.

„E bine să începi tratamentul cu un antiviral”

„Practica a demonstrat că e preferabil să începi tratamentul cu un antiviral și să prinzi debutul, decât să aștepți confirmarea/infirmarea și boala să se instaleze. În cazul infirmării, tratamentul antiviral se suspendă. După patru zile se evaluează evoluția pacientului“, a declarat epidemiologul SJU Slatina, dr. Cătălin Pătru, acesta precizând, pe de altă parte, că în ultimele săptămâni s-au aplicat zeci de teste rapide și chiar au fost, în urma acestora, zeci de suspiciuni de gripă, însă într-un singur caz, cel al unei femei în vârstă de 53 ani, din Slatina, s-a confirmat.

„Noi teste rapide facem din decembrie, dar confirmări nu am avut, cu excepția celei de săptămâna trecută. În fiecare săptămână cazurile cu suspiciune, cele care se încadrează din punct de vedere clinic și la care testul rapid este pozitiv, le trimitem spre confirmare la Cantacuzino, este centrul național de referință. Trimitem în jur de 10-15 pe săptămână“, a mai spus dr. Pătru.

La unitatea la care elevul învață, Școala Gimnazială „George Poboran“ din Slatina, s-au semnalat însă zeci de absenți în primele două zile ale acestei săptămâni, la clasele de pregătitoare, părinții transmițând că cei mici se confruntă cu simptome precum febra și durerile de cap. Personalul cabinetului medical a înștiințat deja conducerea școlii cu privire la măsurile recomandate într-o asemenea situație (instruirea personalului și dezinfecția spațiilor) și s-a trecut efectiv la instruirea personalului, deși cabinetul medical nu a fost înștiințat în mod oficial cu privire la situație, existând doar un telefon către învăţătoare al părinților elevului care s-a prezentat la Urgenţă. Cer este că elevii care absentează în această perioadă va trebui să prezinte la reintrarea în colectivitate un aviz din partea medicului de familie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS