16.4 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalPrimăria Slatina va cumpăra zece autobuze total electrice cu fonduri europene

Primăria Slatina va cumpăra zece autobuze total electrice cu fonduri europene

Primarul Slatinei, Emil Moț, a anunțat, joi, 14 noiembrie 2019, că a semnat un contract cu finanțare europeană. Acesta presupune achiziția a zece autobuze electrice care le vor înlocui pe cele opt aflate astăzi în trafic în municipiu.

Contractul a fost semnat la Agenția de Dezvoltare Sud-Vest Oltenia, miercuri, 13 noiembrie 2019.

Valoarea lui este de 25,2 milioane lei, bani obţinuţi prin Programul Operațional Regional, și presupune achiziționarea a zece autobuze ecologice, total electrice.

Acestea le vor înlocui pe cele opt aflate astăzi în administrarea societății de transport în comun Loctrams S.A.

În cadrul aceluiași program se vor construi și zece stații de încărcare lentă în baza Loctrans.

Autobuzele vor avea dotări de ultimă oră

Autobuzele, pe de altă parte, vor avea dotări de ultimă oră. Acestea constau în rampe de acces pentru persoanele cu probleme locomotorii, supraveghere video, wi-fi gratuit pentru pasageri, suport pentru biciclete în spatele autobuzului etc.

Acestea constau în rampe de acces pentru persoanele cu probleme locomotorii, supraveghere video, wi-fi gratuit pentru pasageri, suport pentru biciclete în spatele autobuzului etc.

„Au specificații tehnice adaptate pentru condițiile de deal, camere audio-video, sistem de comunicații, wi-fi pentru călători. Foarte important, rampe de acces pentru persoanele cu mobilitate redusă și pentru cele care se deplasează cu căruciorele rulante, butoane de oprire, semnale sonore pentru persoane nevăzătoare, suport de biciclete în spatele autobuzului. Schimbăm și trecem pe electric cu totul. La ora actuală, pentru condițiile din Slatina, cele zece, pentru care am semnat contractul ieri, sunt suficiente pentru transportul urban din Slatina“, a declarat primarul municipiului.

Acesta a explicat că opt vor intra efectiv în traseu, iar două vor constitui rezerva pentru situațiile neprevăzute.

Alte opt autobuze electrice, destinate extinderii rețelei de transport

Alte opt autobuze electrice urmează să ajungă în municipiu, însă, prin programul Ministerului Dezvoltării. Acestea vor fi destinate extinderii rețelei de transport public din oraș.

„Ca și etapizare, în ceea ce privește cele două proiecte, noi credem că mult mai repede se va derula cel proaspăt semnat. În proiectul MDRAP sunt și alte orașe, iar Slatina este programată în perioada februarie-aprilie 2021. Cu toate procedurile, nu ne vom întinde până în acea perioadă în ceea ce privește acest proiect și le vom avea în Slatina mult mai devreme decât pe celelalte opt. Va depinde foarte mult de perioada de livrare, dar noi, cu procedurile de licitație, sperăm ca undeva în vara anului următor să fim cu contractul adjudecat“, a declarat și managerul public al orașului, Cristian Cismaru.

Bazele transportului în comun s-au pus în Slatina în urmă cu aproape 61 ani. În 1998, când Loctrans s-a transformat în societate pe acțiuni în subordinea Consiliului Local.

În Slatina existau 48 de autobuze și trei troleibuze care aveau capacitatea de a transporta, zilnic, mai mult de 20.000 de călători, sunt informațiile disponibile pe site-ul oficial al societății.

Parcul auto s-a diminuat însă constant până în 2007, când au și fost scoase din uz troleibuzele și autobuzele vechi și s-au achiziționat 14 autobuze noi și un autocar.

Astăzi, însă, conform declarațiilor primarului Emil Moț, în oraș circulă opt autobuze „și nu mai avem niciunul de rezervă“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS