Şeful DIICOT: Dincă este cercetat în patru violuri şi două crime

Declarație de presă a șefului DIICOT despre cazul Caracal
Declarație de presă a șefului DIICOT despre cazul Caracal

Procurorul șef al DIICOT Felix Bănilă susține o declarație de presă la acestă oră despre cazul Caracal, preluat de structura centrală a DIICOT în 1 august, potrivit hotnews. Cu o zi în urmă, familia Alexandrei – fata de 15 ani dispărută în 26 iulie – a fost la DIICOT pentru a vedea dosarul după ce legiștii au trimis raportul de expertiză care arată că în proporţie de 99,93% ADN-ul din oasele şi dinţii din butoiul din curtea lui Gheorghe Dincă aparţine fiicei lor. Părinții Alexandrei refuză să predea anchetatorilor buletinul fetei, necesar pentru declararea decesului acesteia, ei spunând că nu cred că Alexandra a murit.

Este a doua ieșire publică a șefului DIICOT de la dispariția Alexandrei Măceșanu.

  • Șeful DIICOT prezintă cronologic evoluția acestui caz, începând cu 15 aprilie, când autoritățile au fost sesizate în cazul dispariției Luizei Melencu, de 18 ani
  • El enumeră toate procedurile judiciare în acest dosar, care la 1 august a fost preluat de structura centrală a DIICOT.
  • Bănilă a amintit că suspectul principal, Gheorghe Dincă, a recunoscut că le-a ucis pe Alexandra și Luiza, cărora le-a incinerat cadavrele.
  • Inițial, el le-a spus anchetatorilor că a ars trupul Alexandrei, iar pe cel al Luizei l-a aruncat în Dunăre. Ulterior, a revenit asupra declarațiilor, susținând că a ars și trupul Luizei și a indicat un loc la marginea unei păduri unde a aruncat cenușa.
  • În urma examinării acestor fragmente, nu s-a putut stabili niciun profil ADN din cauză că oasele erau prea calcinate. S-a dispus o nouă expertiză
  • În curtea lui Dincă au mai fost găsite și alte fragmente osoase, într-o groapă
  • În 28 august au fost dispuse noi expertize genetice
  • Cercetarea la locuința lui Dincă a fost finalizată în 29 august, în 1 septambrie Dincă a fost transferat la București pentru expertiză psihiatrică și reaudiere
  • În 2 septembrie INML a comunicat un prim raport care arată că analiza genetică pe fragmentele osoase arse și pe dinții găsiți într-un butoi din curtea lui Dincă a condus la concluzia că profilul ADN este al Alexandrei Măceșanu
  • În 7 august a fost emis ordin european de anchetă în Italia și comisie rogatorie pentru SUA vizând firmele deținute de Dincă, de soție și de copiii acestora

_______________

Părinții Alexandrei Măceşanu au fost, joi, la DIICOT, pentru a vedea dosarul după ce INML a trimis raportul care arăta că în proporţie de 99,93% ADN-ul din oasele şi dinţii din butoiul din curtea lui Gheorghe Dincă aparţine fiicei lor. Rezultatele au indicat profilul genetic al fetei, însă au refuzat să predea buletinul pentru ca INML să emită certificatul de deces.
„Nu am predat niciun act de identitate. Ne-au arătat de la IML, ne-au arătat certificatele acelea, actele, dar tot parcă nu suntem lămuriți că copilul nostru a murit acolo în butoiul acela, parcă tot nu sunt probe suficiente. Noi tot ne legăm de o mică speranță, firicelul acela de speranță ca pe copilul nostru să îl găsim să intre într-o bună zi pe poartă. (…) Din ce am înțeles noi acolo (…) probele care sunt, dinții din care s-a prelevat ADN-ul și oasele… dar ce pot să vă spun este că nici mie nu mi-au spus concret oasele, dacă antropologic, toate oscioarele alea ar forma corpul Alexandrei, deci până nu cercetăm și nu știu ce să zic”, a spus mama Alexandrei Măceșanu, joi, într-un interviu pentru Antena 3.

DIICOT a anunțat oficial, luni, că Gheorghe Dincă a fost transferat din Arestul Poliției Olt în Arestul Preventiv din Capitală pentru noi audieri, dar și pentru a fi supus unei analize comportamentale și pentru o examinare psihiatrică.

Tot luni, DIICOT a anunțat că raportul final de expertiză medico-legală transmis de către Institutul Național de Medicină Legală ”Mina Minovici” arată că „analiza genetică a probelor biologice de os, reprezentată de elemente dentare selectate din coletul cu fragmente osoase găsite în cenușa din butoiul metalic de la locuința lui Gheorghe Dincă, a condus la stabilirea unui profil ADN unic, aparținând Alexandrei Măceșanu”.

Alexandra Măceșanu, de 15 ani, a dispărut miercuri, 24 iulie, după ce a luat o mașină „la ocazie”. În același mod a dispărut în luna aprilie și Luiza Melencu, de 18 ani. Suspectul, Gheorghe Dincă, a fost identificat abia vineri, 26 iulie, după ce joi Alexandra a sunat de trei ori la 112 pentru a-și anunța răpirea. După ce inițial a negat că le cunoaște pe cele două fete, Gheorghe Dincă le-a spus anchetatorilor că a ucis-o pe Alexandra și i-a ars trupul. Bărbatul le-a spus anchetatorilor că a procedat la fel și cu Luiza.

Este așteptat și raportul privind oasele identificate într-o pădure de lângă Caracal și despre care Gheorghe Dincă a spus că sunt ale Luizei. Inițial, INML nu a putut identifica un ADN deoarece oasele erau prea calcinate, însă procurorii au cerut refacerea analizelor.