10.6 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalOltDGASPC Olt recrutează asistenți maternali, zeci de posturi fiind disponibile

DGASPC Olt recrutează asistenți maternali, zeci de posturi fiind disponibile

DGASPC Olt recrutează asistenți maternali. Cei care cred că îngrijirea unui copil orfan li se potrivește se pot adresa la DGASPC Olt pentru a afla în ce condiții se fac angajări. Instituția olteană are în plan să angajeze, în acest an, 40 de asistenți maternali profesioniști. Până la acest moment nu s-a realizat nici un sfert din plan.

Procesul de selecție este unul continuu, de la începutul anului și până în prezent fiind depuse 70 de solicitări din partea cetățenilor interesați de obținerea atestatului de asistent maternal profesionist. 60 au și fost evaluate. Mai mult de jumătate, 37, au fost însă, respinse. Solicitanții nu îndeplineau condițiile cerute de legislația în vigoare. 13 persoane au absolvit aceste cursuri, nouă fiind deja angajate în rețeaua de asistenți maternali profesioniști. Din cei 70 care s-au arătat inițial interesați, 10 s-au și restras, însă, din procedura de selecție.

Cum devii asistent maternal profesionist

Procedura de selecție pentru rețeaua de asistenți maternali profesioniști începe cu verificarea condițiilor legale pentru a practica această meserie. Solicitantul trebuie să aibă capacitate deplină de exercițiu, să aibă o bună reputație în comunitate, să îndeplinească anumite condiții de ordin material. Trebuie să dețină o locuință cu baie, bucătărie și spații de locuit suficiente pentru membrii familiei și copiii pe care urmează să-i ia în plasament. Locuinţa trebuie să fie racordată la rețeaua curentă de apă și canal. Nu pot fi asistenți maternali cei care au suferit o condamnare penală. De asemenea, nici cei care au fost decăzuți din drepturile părintești și cei care suferă de boli cronice transmisibile.

Procedura de selecție se desfășoară în două etape: evaluarea inițială și pregătirea. În prima etapă, responsabilii din cadrul DGASPC discută cu fiecare membru al familiei în parte, dar și cu familia reunită. Se fac mai multe vizite la domiciliul solicitantului. Dacă se trece de evaluarea inițială, în etapa de pregătire solicitantul urmează să parcurgă cursurile de formare specifice. La finalul acestora, dacă are un punctaj mai mare sau cel puțin egal cu 50, poate obține atestatul.

Ce salariu are un asistent maternal

Un asistent maternal este retribuit cu un salariu brut care pornește de la 2.781. Acesta poate ajunge până la 4.312, în funcție de vechimea anterioară în muncă, de câți copii îngrijește etc. La acest salariu se adaugă alocația de plasament pentru copiii preluați în grijă. Aceasta are valori între 700 și 900 lei, și alocația de stat a acestora.

În prezent, în rețeaua de asistenți maternali a DGASPC Olt sunt 231 de persoane, care îngrijesc fiecare unul (destul de rar), doi, trei și chiar mai mulți copii, de principiu urmărindu-se ca frații să nu fie separați. Pe de altă parte, în centre de plasament (în fapt, în județul Olt, căsuțe de tip familial), în prezent mai sunt îngrijiți 224 de copii, pentru o bună parte dintre aceștia urmărindu-se ca strategie în viitorul apropiat plasamentul la un asistent maternal, dezinstituționalizarea fiind o cerință europeană.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS