8 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalOltDouă focare de pestă porcină africană la Cilieni

Două focare de pestă porcină africană la Cilieni

Două focare de pestă porcină africană la Cilieni. Reprezentanții DSVSA au confirmat marți, 9 iulie, că există două astfel de suspiciuni în localitatea olteană.

Medicii veterinari au prelevat două probe de la porcii din două gospodării din Cilieni, ambele fiind pozitive. Probele au fost transmise, marți-dimineață, pentru confirmare, către Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală Bucureşti – Laborator Naţional de Referinţă. Proprietarii achiziționaseră porcii din aceeași sursă, o altă gospodărie, tot din Cilieni, unde, de asemenea, s-au făcut prelevări de probe. În acest caz, rezultatele sunt negative. Acest lucru îi face pe medicii veterinari să verifice alte surse de răspândire a bolii.


„Pe 7 iulie, într-o gospodărie din localitatea Cilieni a fost notificat medicul veterinar de liberă practică un caz de mortalitate, care, împreună cu reprezentanţi ai Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimenteor (DSVSA) Olt, a prelevat probe de organe de la cadavrul din gospodăria afectată.
În cursul anchetei epidemiologice, întrucât ambele suine au avut aceeaşi sursă din punct vedere al originii, au fost prelevate trei probe de sânge, în funcţie de vârstă, de la porcii existenţi în gospodăria respectivă. Rezultatul a fost negativ. Toate probele au fost recepţionate de DSVSA Olt, pe 8 iulie. Porcii din cele două focare erau identificaţi şi înregistraţi în baza de date.
Pentru a reduce riscul de răspândire a bolii în localitate, serviciile veterinare au intervenit și au instituit imediat măsurile aplicabile în cazul diagnosticării unui focar de PPA“, au anunțat reprezentanții DSVSA Olt, prin intermediul unui comunicat de presă.

Măsuri de restricție în legătură cu cele două focare de pestă porcină

După plasarea sub supraveghere oficială, în cele două gospodării s-a realizat dezinfecția, ecarisarea. Au fost aplicate măsuri de restricție pentru circulația persoanelor, animalelor, a produselor, subproduselor și a mijloacelor de transport.


Marți, 9 iulie, la sediul Prefecturii Olt a fost convocat Centrul Local de Combatere a Bolilor. A fost supus spre aprobare programul de măsuri privind suspiciunea de pestă porcină africană (PPA). De asemenea, au fost aprobate măsurile care se impun în zonele de restricţie, a mai anunțat DSVSA. Reprezentanții instituției apelează la sprijinul și înțelegerea cetățenilor pentru respectarea măsurilor întreprinse de autorități.


„Orice caz de moarte sau îmbolnăvire a animalelor din gospodărie trebuie anunțat imediat medicului veterinar sau DSVSA Olt. Pentru a împiedica răspândirea bolii, toate animalele suspecte trebuie sacrificate și neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiți de către stat, în condițiile prevăzute de legislație“, mai anunță DSVSA.


Localitatea Cilieni a fost afectată și anul trecut de pesta porcină africană. La acel moment a fost vorba de o singură exploatație, aflată relativ departe de sat. Noile focare nu au legătură cu vechiul focar, spun surse din cadrul DSVSA.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS