10.6 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalOltMuncitorii de la Astra Rail Caracal continuă greva

Muncitorii de la Astra Rail Caracal continuă greva

Greva izbucnită spontan vineri, 10 mai, la fabrica de vagoane din caracal continuă luni, 13 mai, când aproximativ 200 muncitori refuză să intre la lucru.

Muncitorii din Caracal sunt nemulțumiți de salarii, care, spun aceștia, nu depășesc salariul minim, pentru a-și crește veniturile fiind nevoiți să lucreze ore suplimentare. După ce colegii lor de la Arad, unde funcționează o altă fabrică parte a grupului Astra Rail Industries, au început, în urmă cu mai multe zile, greva, nemulțumiți de salarii, dar și de faptul că acolo s-au adus muncitori din India, muncitorii din Caracal au hotărât să facă același lucru.
Astăzi, la ora 10,00, liderii de sindicat sunt convocați la Arad pentru noi negocieri, liderul care îi va reprezenta pe cei din Caracal fiind mandatat să nu accepte o ofertă care să le aducă o creștere salarială mai mică de 30%.
Munictorii caracaleni spun că pleacă lunar acasă cu aproape 1.300 de lei și că le crește salariul doar atunci când legislația impune creșterea salariului minim. Mai mult, pentru că este un deficit de forță de muncă caluficată pe piața muncii, atunci când se angajează oameni noi acestora și se oferă salarii peste cele ale angajaților cu vechime.
„Nu începem lucrul până când nu primim vești de la cei trimiși la Arad, să negocieze. La 10.00 intră la negocieri, cerem creșterea salariului cu 30-40%“, a declarat Ionuț Titu, un angajat în cadrul fabricii caracalene, specificând că sa hotărât ca la protestul din această dimineață să participe și angajații care ar urma să intre în schimb după-amiază.
Vineri, 10 mai 2019, muncitorii fabricii din Caracal au hotărât, în timpul protestului, și schimbarea liderului de sindicat, considerând că acesta nu le apără bine interesele. Cu toate acestea, noul lider, Grigore Sebeș, a declarat că l-a mandatat tot pe cel în funcție în acte (pentru că nu s-a putut îndeplini și formal procedura de înlocuire) săi reprezinte la negocieri, însă având un mandat clar, și anume obținerea unei creșteri între 30-40 la sută a salariilor actuale.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS