20.9 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalOltOlt: Cursuri de prim-ajutor de bază pentru polițiști

Olt: Cursuri de prim-ajutor de bază pentru polițiști

15 polițiști au participat, miercuri, 8 mai 2019, la un curs de prim-ajutor de bază organizat chiar de un polițist, care este și voluntar al Crucii Roșii Olt.

Polițiștii sunt angajați ai Poliției Muncipiului Slatina și își desfășoară activitatea în posturi în care vin frecvent în relație cu cetățenii, fiind deseori martorii unor situații excepționale, în care ar putea chiar ei oferi primul-ajutor medical. La cursurile de prim-ajutor de bază susținute de Viorel Teacă, polițist în cadrul structurii amintite, a participat inclusiv comandantul Poliției Muncipale Slatina, comisarul Mihai Mihalache, care a menționat că participanții au venit pe bază de voluntariat, dar că se intenționează să fie creată această oportunitate pentru toți cei aproape 100 de angajați ai structurii pe care o conduce, dar și pentru ceilalți polițiști din județ.
„Nu obligăm pe nimeni, asta și este ideea, să vină pentru că vor să învețe și vor să ajute, altfel, dacă-l obligi în baza nu știu cărei directive, la curs va sta pe telefon, iar când se confruntă cu o situație concretă, trece mai departe, pentru că nu are în fișa postului să acorde primul ajutor“, a declarat și Viorel Teacă, cel care a început cursul explicându-le colegilor principalele noțiuni, înainte de a-i pune, efectiv, în situații concrete și de a-i încuraja să se implice.
Cum se evaluează situația unei victime, cum se comunică la 112, ce manevre sunt necesare în funcție de situație (victima este conștientă sau inconștientă, are sau nu puls și respirație, s-a înecat, este traumatizată etc.) au fost subiectele abordate, interactiv, pe timpul celor opt ore de curs.
Deși la început colegii polițistului nu au avut foarte multe întrebări, pe măsură ce explicațiile au venit, s-au imaginat și situațiile concrete în care ar putea fi puși, sau, unii, chiar și-au amintit de anumite momente în care au fost martorii unor situații de acest gen. Cei mai tineri au spus că în timpul facultății sau al școlii de poliție au mai participat la demonstrații diverse ale echipajelor SMURD, dar că nu au avut posibilitatea să participe la un curs destinat efectiv lor, prin urmare au văzut ca pe o oportunitate acest demers.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS