14.5 C
Craiova
vineri, 3 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalOltExpoziție cu vânzare de icoane pe sticlă și icoane de vatră și atelier de încondeiat ouă la Muzeul Județean Olt

Expoziție cu vânzare de icoane pe sticlă și icoane de vatră și atelier de încondeiat ouă la Muzeul Județean Olt

Muzeul Județean Olt vernisează, mâine, la sediul din str. Ana Ipătescu nr.1, expoziția cu vânzare „Icoana – fereastră către suflet”, semnată de artistul și creatorul popular Dan Horgan, din Bârlad.
Restaurator al lemnului și unul dintre puținii experți atestați în domeniul restaurării lemnului etnografic, oaspetele slătinenilor va susține, începând cu ora 14.00, și un atelier de încondeiat ouă, meșteșug de asemenea practicat de Dan Horgan și împărtășit elevilor săi din județul natal.
„Indiscutabil, un merit important are autorul şi în păstrarea tradiţiei iconografice, atunci când creează cu adâncă preţuire şi cu pasiune atât icoane pe sticlă, cât şi icoane de vatră, cu rol protector împotriva spiritelor negative care intră în locuinţă pe coşul de fum al sobei. Privind astfel de lucrări, observăm admirativ că  simplitatea desenului incizat nu diminuează, nici în cea mai mică parte, forţa de expresie a ceea ce reprezintă ci, în mod surprinzător, reuşeşte să-i sporească caracterul sacru, conferindu-i totodată o alură de mister care impune respect.
Toate lucrările prezentate în cadrul expoziție poartă amprenta emoțională a relației divine dintre om și Dumnezeu în și deasupra existenței“, a apreciat  directorul instituției gazdă,  dr. Laurențiu Guțică-Florescu.
Expoziția se deschide la ora 11.30, iar atelierul de încondeiat ouă, la 14.00. Expoziția va rămâne la Slatina până la sfârșitul lunii mai.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS