8 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalOltOlt: Cursuri de prim-ajutor, gratuite, susținute la biblioteca publică din Slatina de un polițist

Olt: Cursuri de prim-ajutor, gratuite, susținute la biblioteca publică din Slatina de un polițist

Patru instituții s-au reunit într-un proiect care își propune ca pe parcursul unui an, săptămână de săptămână, să organizeze cursuri de prim-ajutor pentru persoanele interesate să obțină cunoștințele necesare care fac diferența între viață și moarte.

Corpul Național al Polițiștilor, Poliția Municipiului Slatina, Crucea roșie – Filiala Olt și Biblioteca Județeană „Ion Minulescu“ din Slatina sunt partenere în amplul proiect „Cursuri de acordare Prim ajutor de bază“, în cadrul căruia, în fiecare miercuri, timp de un an, persoanele interesate vor putea asista la cursul susținut de voluntarul Crucii Roșii Viorel Teacă. Voluntarul este polițist de meserie, foarte activ în mediul civic, organizând sau susținând diverse proiecte umanitare, iar proiectul lansat luni, 15 aprilie, la Slatina este o mai veche idee, pusă de-abia acum în practică printr-un concurs fericit de împrejurări.
Totul a pornit, a mărturisit polițistul, de la un interviu pe care l-a acordat corespondentului Radio România Actualități, în cadrul căruia amintea de necesitatea cursurilor de prim-ajutor și în mediul polițienesc, dar și în rândul populației. Interviul a fost ascultat de reprezentantul Corpului Național al Polițiștilor, iar de aici până la a pune pe hârtie un proiect a mai fost un pas.
Comandantul Poliției Municipiului Slatina, comisarul Mihai Mihalache, a dezvăluit că a fost sceptic, inițial, la propunerile polițistului, subalternul său, care au venit pentru prima dată cu doi ani în urmă. „Când l-am cunoscut pe Viorel, acum doi ani de zile, când s-a întors din Marea Britanie – a stat o perioadă în marea Britanie pentru o experiență exact pe ceea ce înseamnă acordare de prim ajutor – , a venit la mine în birou și mi-a propus anumite inițiative, adevărul este că am fost un pic sceptic, nu l-am cunoscut, nu-l cunoșteam, aveam și oarecare restricții în anumite privințe. Apoi a desfășurat anumite activități caritabile, pe care și le-a promovat pe pagina lui personală, din nou l-am judecat greșit și am crezut că încearcă o promovare a imaginii lui, dar de fapt el promova ideea de a a-i sprijini pe oameni, pentru că, puțin câte puțin, și-a creat această imagine a exemplului personal, din care toți putem să învățăm și trebuie să învățăm. Trebuie să vă spun că el a avut in intenție acest curs pentru noi, pentru polițiști în primul rând, ne-am lovit de anumite bariere și nu am reușit să promovăm cursuri speciale pentru polițiști, el fiind singurul formator și nu cred că ar fi reușit să integreze cursul în programa profesională. Dar, am discutat și am mers pe această idee de a organiza cursuri pentru toți cei interesați, astfel că tot ce se întâmplă acum i se datorează lui Viorel Teacă, el a mers din ușă-n ușă. (…) Sunt sigur că va reuși, pentru că tot ce a făcut el ca polițist, ca membru al Corpului Național al Polițiștilor, ca voluntar al Crucii Roșii, i-a reușit“.

România, codașă în Europa la acordarea primului ajutor

Președinta Filialei Olt a Crucii Roșii, Simona Capisizu, a prezentat și câteva date din statistica Federației Internaționale a Societăților Naționale de Cruce Roșie, date conform cărora în Norvegia și Suedia 90% din populație știe să acorde primul ajutor, aceste țări fiind urmate de Germania și Austria, unde 80% din populație are astfel de cunoștințe. România, în schimb, este codașă în acest top, deși în situațiile limită să știi ce să faci în primele minute în care, indiferent cât ar fi de bine pus la punct sistemul de prim-ajutor, echipajele specializate nu pot ajunge face diferența între viață și moarte.
„Grupele vor fi formate din 15 persoane, nu mai mult, nu mai puțin. Copiii de liceu, elevi în clasele IX-XII, dar și ceilalți locuitori interesați, vor putea veni la curs și vor putea învăța tehnici de prim ajutor de bază. Cursul va începe la 8,30 dimineața și va ține până la 16,30, opt ore este alocat acestui curs. Cursul SMURD se ține undeva între 5 și 7 zile, dar vreau ca celor prezenți să nu le fie greu să participe pe o durată mare de timp, să nu poată să vină în anumite zile, și vreau să structurez în așa fel cursul ca în cele 8 ore de teorie și practică orice persoană care pleacă de aici să fie capabilă să acorde primul ajutor. Ce înseamnă asta? (…) Unei persoane i se face rău, cade în stradă, sau la locul de muncă, într-un biru, în mașină, depinde. Să știți că din momentul în care găsești o persoană, iar acea persoană este fericită să o găsești repede, până o evaluezi și până pui mâna pe telefon trec un minut – două minute, până apelul este preluat de 112, te identifică, spui ce problemă ai și te direcționează, mai trec iarăși câteva minute, deci, practic, ambulanța nu poate să plece sub 3-4 minute. După 4 minute, creierul, lăsat fără oxigen, suferă leziuni ireversibile. Nu este nimeni vinovat că o ambulanță nu ajunge în timp în cazul unui stop cardio-respirator. Tot în cazul unui stop cardio-respirator, un minut este echivalent cu 10% din viața persoanei respective. Așa că la nivel mondial s-a luat în calcul foarte serios instruirea populației cu privire la acordarea primului ajutor de bază. Practic, dacă ești găsit de un salvator care are cunoștințe minime în salvarea de vieți omenești, acesta, prin compresiunile, vorbim de stopul cardio respirator, prin dezobstrucția căilor respiratorii, te poate menține în viață sau te poate ține cu posibilități de a fi resuscitat, de 100%, și aici avem cazul marelui nostru actor Busuioc, care a fost resuscitat, așa cum spune, de colegul lui de platou“, a menționat polițistul Viorel Teacă, cel care va preda, în fiecare zi de miercuri, aceste cursuri. Cei interesați se pot înscrie pentru a urma cursul, care este gratuit, la instituția-gazdă, Biblioteca Județeană „Ion Minulescu“ din Slatina, precizând numele și numărul de telefon și urmând să fie contactat pentru formarea grupei.
La lansarea proiectului sala a fost plină, mai multe instituții fiind reprezentate chiar de șefi. Au fost însă și elevi de liceu și profesori, iar printre cei care vor populariza proiectul se regăsește și jurnalistul de investigații acreditat pentru teatrele de operații Christian Sabbagh, de asemenea prezent la eveniment.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS