Acasă Local Olt Olt: Ceremonial militar dedicat Zilei Jandarmeriei Române

Olt: Ceremonial militar dedicat Zilei Jandarmeriei Române

-

83 de jandarmi au participat, ieri, începând cu orele 20.00, la ceremonia retragerii cu torţe care a avut loc în municipiul Slatina.
Marşul a pornit de la intersecția B-dului A.I.Cuza cu str. Primăverii şi a continuat pe traseul: B-dul A.I.Cuza – Fîntâna Speranței – Esplanadă.
Oameni de toate vârstele au venit să vadă ceremonia, dar cei care au fost de-a dreptul impresionaţi au fost copiii.
“Retragerea cu torţe” este o acţiune simbolică menită a cinsti memoria militarilor căzuţi la datorie pe câmpurile de luptă din ţară sau străinătate. Această solemnitate se organizează pentru cinstirea marilor aniversări istorice, naţionale sau militare. De asemenea, aceste comemorări pot fi organizate la împlinirea unui număr de ani de la desfăşurarea unor evenimente urmate de martiraje, mari sacrificii individuale sau colective.
Ceremonia ,,Retragerii cu torţe” se înscrie în seria evenimentelor dedicate Zilei Jandarmeriei Române, marcată pe 3 Aprilie.
În acest an, sărbătorim 169 de ani de la înfiinţarea Jandarmeriei Române.

Momentul care marchează întemeierea Jandarmeriei Române este 3 aprilie 1850 când, printr-un ofis domnesc, domnitorul Grigore Alexandru Ghica a aprobat hotărârea Divanului Obştesc, semnând „Legiuirea pentru reformarea corpului slujitorilor în jandarmi”.
Prin această lege s-a dat statutul juridic armei jandarmeriei şi s-au stabilit principiile de organizare şi funcţionare. La 23 iunie 1865, a fost redactat Regulamentul pentru serviciul jandarmeriei de oraş, prin care se stabilea locul şi rolul în noua formă de organizare, în urma căruia, deşi se aflau sub autoritatea Ministerului de Război, jandarmii au fost puşi sub autoritatea Ministerului de Interne.

ȘTIRI VIDEO GdS

Horoscop

Berbec Duceți la bun sfârşit nişte proiecte dificile. Sunteți hotărât în ceea ce faceți, iar acest lucru vă aduce succesul. Apar cheltuieli...

Inspector de muncă, acuzat de luare de mită

Procurorii doljeni au reţinut un craiovean de 45 de ani, angajat al Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Dolj. Anchetatorii susţin că inspectorul de muncă a cerut o mită de 1.500 de lei administratorului a două societăţi comerciale.