12.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalOltOlt: Contractul de colectare încheiat cu ROSAL a căzut

Olt: Contractul de colectare încheiat cu ROSAL a căzut

Asociația Interomunitară OLT-ECO a hotărât astăzi încetarea contractului cu firma ROSAL deoarece termenul final, 15 martie, când trebuia să înceapă colectarea gunoaielor în toate cele 112 localități din județul Olt a fost depășit.

Este vorba de un contract de aproximativ 230 milioane lei, câștigat de ROSAL în septembrie 2018, pentru colectarea gunoiului menajer în județul Olt timp de opt ani. Odată cu intrarea în activitate a operatorului județean unic, devenea funcțional proiectul a cărui implementare a început în urmă cu 12 ani și prin intermediul căruia s-a construit un depozit ecologic la Bălteni, s-au realizat patru stații de transfer, s-au făcut platforme de colectare la nivelul fiecărei localități și s-au închis gropile de gunoi neconforme din județ.
Firma înființată de omul de afaceri Silviu Prigoană s-a angajat că, în Slatina, spre exemplu, care este orașul din care urma să se colecteze cel mai mult gunoi, va începe lucrul încă din decembrie 2018. Nu s-a întâmplat așa, și nu s-a putut intra în activitate nici din 19 ianuarie, termenul de mobilizare stabilit prin contract, ROSAL cerând o nouă amânare, pentru 15 martie. Duminică, 17 martie, firma ROSAL nu a putut prezenta cele peste 70 de mașini noi pe care s-a angajat să le cumpere, nici cele 90.000 pubele și, foarte important, nici mașinile de gunoi pentru containerele îngropate din Slatina. Reprezentanții administrației județene au purtat discuții îndelungi luni, 18 martie, dar și marți, 19 martie, la sfârșitul zilei de marți hotărând încetarea contractului. În cursul zilei de astăzi se așteaptă precizările CJ Olt privind situația creată și modul cum vor decurge lucrurile în continuare.
La acest moment, potrivit declarațiilor vicepreședintelui CJ Olt, Virgil Delureanu, este clar că se va începe activitatea de depozitare, și aceasta parte a proiectului amplu „Sistem de management integrat al deșeurilor în județul Olt“, proiect implementat cu peste 30 milioane euro, bani europeni.
În cadrul proiectului s-au licitat separat activitatea de colectare, câștigată de ROSAL, și cea de depozitare, câștigată de asocierea de firme Salubris S.A. și Clean Prest Activ. Deocamdată, conform datelor prezentate până la acest moment, operatorii de salubritate care au contracte în vigoare în localitățile din întreg județul Olt își vor continua aceste contracte, până la desemnarea unui singur operator județean. Ce se modifică, în schimb, este faptul că gunoiul va putea fi depozitat de acum în noua haldă de deșeuri, de la Bălteni, construită în cadrul proiectului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS