Acasă Local Olt Olt: Suspiciune de pestă porcină africană la Şerbănești

Olt: Suspiciune de pestă porcină africană la Şerbănești

-

După ce la Rusănești, unde a apărut, în luna noiembrie 2018, primul caz de pestă din județul Olt, s-a putut relua, oficial, de curând creșterea porcilor în gospodării, focarele de pestă fiind stinse, o nouă suspiciune apare într-o altă zonă a județului, în localitatea Șerbănești.
Două cazuri de mortalitate au apărut, în 16 și 17 martie, într-o gospodărie din Șerbănești, medicii veterinari prelevând probe de organe de la cadavre și probe de sânge de la șase porci cu semne clinice de boală constatate de medicul veterinar de liberă practică, la acest moment ancheta epidemiologică fiind în desfășurare.
„Conform procedurilor, probele au fost trimise către Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală Bucureşti – Laborator Naţional de Referinţă, pentru confirmarea diagnosticului.
În data de 19.03.2019 a fost supus spre aprobare programul de măsuri privind suspiciunea de PPA în cadrul Centrului Local de Combatere a Bolilor şi măsurile care se impun în zonele de restricţie.
Serviciile veterinare au intervenit și au instituit imediat măsurile aplicabile în cazul diagnosticării unui focar de PPA.
Astăzi, conform procedurilor au fost eliminate din exploatație animalele, iar cadavrele au fost ecarisate.
Gospodăria respectivă a fost plasată sub supraveghere oficială, s-a realizat dezinfecția, au fost aplicate măsuri de restricție pentru circulația persoanelor, animalelor, a produselor, subproduselor și a mijloacelor de transport“, au anunțat reprezentanții DSVSA Olt, prin intermediul unui comunicat de presă. Oficialii DSVSA fac apel la populație să înțeleagă implicațiile acestei boli și să anunțe imediat orice caz de mortalitate care intervine, reamintind că pentru fiecare animal sacrificat se vor oferi despăgubiri, în condițiile legii.

ȘTIRI VIDEO GdS

Top 10 venituri din Dolj. Cel mai mare salariu este de 83.000 de lei brut

La o sumă brută aşa de mare, salariul net înseamnă fix 48.555 de lei. Adică 10.222 de euro pe lună. La un astfel de salariu, persoana plăteşte la stat CAS de 20.715 lei. Ce credeţi, acest salariu este încasat de o persoană care lucrează la stat sau de una din mediul privat?

Horoscop

Berbec Relaţiile cu străinătatea se pot solda cu afaceri bănoase, mai ales dacă i-aţi cunoscut pe parteneri prin prietenii dumneavoastră. Sănătatea este...

Bancul zilei

Un afacerist merge, într-o seară, într-un bar. Agaţă o tipă şi merge cu ea într-un motel. De dimineaţă, înainte să plece, îi...

Orașul Tismana va beneficia de o rețea de gaze naturale

Primăria orașului Tismana a semnat contractul pentru introducerea rețelei de gaze în localitate. Licitația publică pentru desemnarea distribuitorului de gaze naturale pe...