Acasă Local Olt Un pictor craiovean la Slatina, pentru o bucurie perfectă de martie: „Am...

Un pictor craiovean la Slatina, pentru o bucurie perfectă de martie: „Am absolvit sculptura, dar prima iubire este pictura“

-

O expoziție de privit cu sufletul a fost vernisată, joi după-amiază, la Slatina, la galeria Artis a Muzeului Județean Olt. Picturile îi aparțin artistului craiovean George Voica, fiind prima expoziție personală în orașul în care de cinci ani și-a găsit prieteni buni.

Artistul George Voica a adus la Slatina expoziția „Instantanee“, o bucurie pentru privitori, fie ei avizați sau doar dornici de admirat frumosul. Este prima expoziție personală în județul Olt, artistul expunând, în schimb, cu ocazia altor expoziții de grup, George Voica numărându-se de cinci ani printre artiștii care participă la tabăra de vară organizată de Centrul pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale și Cultural Olt (astăzi secție în cadrul nou-înființatei instituții Centrul Județean de Creație).
Lucrările artistului craiovean, care a absolvit cursurile facultății în pretențiosul centru universitar de la Cluj, sunt în fapt o întoarcere la prima iubire, pictura, George Voica fiind și sculptor.
„Lucrările sunt din perioade diferite, cumva o retrospectivă. Nu sunt toate lucrările. Cele cu copii sunt din urmă cu 7-8 ani, când a apărut copilul în familia noastră, perioadele cu călugării – de când am lucrat foarte mult în restaurare pe la biserici de lemn, unele schițe sunt chiar mai vechi, o perioadă am fost plecat din țară. Am absolvit sculptura, dar prima iubire e pictura. Am vrut însă să aprofundez, pentru că la arta plastică trebuie să înțelegi într-un fel anume lucrurile. Am vrut să-mi dau seama cum lumina învăluie forma și sunt chestii care m-au ajutat și în pictură. Stilul pe care-l abordez eu e un pic impresionist. N-am vrut să fug într-un modernism din ăsta… Am avut o iufă la un moment dat, dar am zis că e prea devreme și prefer să trec eu prin filtrul ăsta al meu“, a declarat artistul.
Cuvântul de deschidere i-a aparținut gazdei evenimentului, directorul Muzeului Județean Olt, Laurențiu Guțică-Florescu, iar despre relația pictorului cu lumea artistică olteană a vorbit fostul șef al Centrului pentru Promovarea și Conservarea Culturii Tradiționale Olt, Florian Dumitrescu. Arta pictorului a fost și „explicată“ în debutul evenimentului de artistul plastic Cristina Bacicu-Botez. „Ceea ce putem să admirăm pe simezele expoziției de astăzi este o întreagă suită de compoziții non-figurative, care sunt în trendul artei moderne românești, pe lângă frumoasele buchetele de flori impresioniste și minunatele portrete care se revendică din pictura clasică românească, inclusiv prin felul aparent neterminat în care apar, pentru că artistul lucrează aproape în transă, încearcă să surprindă momentul și starea, dar mai presus de toate, ceea ce reușește George Voica este să surprindă atmosfera momentului respectiv, lucru mai rar, mai subtil și mult-mult mai greu de reprezentat. Și când spun pictura românească, mă refer la Eustațiu Stoenescu, mă refer la Popescu-Negreni, tabloul aparent neterminat mi se pare desprins din filiație directă“, a spus Botez, lansându-le slătinenilor, dar nu numai, invitația de a trece pragul galeriei de artă.

ȘTIRI VIDEO GdS

LIVEVIDEO Dezbaterea președintelui Iohannis cu jurnaliști și politologi

Dezbaterea anunțată de Klaus Iohannis, înaintea turului doi al alegerilor prezidențiale, începe la ora 19.00, în Aula Bibliotecii Centrale Universitare, fiind organizată...