9.8 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalOltOlt: 48 de cazuri de gripă. Carantină în cinci secţii ale SJU Slatina

Olt: 48 de cazuri de gripă. Carantină în cinci secţii ale SJU Slatina

Spitalul Județean de Urgență Slatina rămâne singura unitate spitalicească din Olt în care s-au confirmat cazuri de gripă, numărul pacienților pentru care diagnosticul a fost confirmat prin analize de laborator ajungând la 48, după ce, în săptămâna 14 – 20 ianuarie 2019, Institutul Cantacuzino a confirmat alte 17 suspiciuni.
Pacienții diagnosticați în cursul săptămânii trecute au vârste între 2 și 75 ani și erau nevaccinați, 11 fiind din mediul urban, 6 din mediul rural. Toate cazurile confirmate sunt cu virus gripal tip A, subtip H1, respectiv H3.
Spitalul Județean de Urgenţă Slatina a impus, de altfel, restricții privind accesul aparținătorilor și al altor persoane din afara unității, astfel că în ATI, Neonatologie, Peadiatrie, Boli Infecțiose și secțiile chirurgicale nu mai sunt permise vizitele. În celelalte secții se pot vizita pacienții doar în intervalul afișat pentru vizită: 15.00 – 20.00, cu echipament de protecție și în lipsa simptomelor care indică afecțiuni respiratorii. De asemenea, personalul angajat în spital este triat epidemiologic la intrarea în tură, încercându-se, astfel, limitarea răspândirii virusurilor.

Măsuri pentru colectivitățile de copii

Virozele au golit dramatic și sălile de clasă, triajul copiilor realizându-se de personalul de la cabinetul medical școlar în fiecare dimineață, astfel că acei copii care prezintă simptomatologie compatibilă cu gripa sunt izolați, li se anunță părinții, sau, în cazurile grave, sunt chiar duși la spital. Iată ce alte măsuri a impus DSP Olt în școli și grădinițe:
– dezinfecția obligatorie a veselei, jucăriilor, suprafețelor șii anexelor social sanitare cu substanțe clorigene;
– aprovizionarea permanentă cu săpun, prosoape de unică utilizare și hârtie igienică a grupurilor sanitare;
– măturarea zilnică a încaperilor numai în absența copiilor și obligatoriu în sistem umed;
– aerisirea încaperilor unde se desfășoară activități educative prin deschiderea obligatorie a ferestrelor în timpul pauzelor;
– Spălarea riguroasă a mâinilor cu apă și săpun, care trebuie să se facă de numeroase ori pe zi, fiind obligatorie în următoarele situații: înaintea servirii fiecărei mese; dupa folosirea toaletei; după ștergerea nasului, strănut, tuse, înainte de servirea mesei copiilor; înainte și după schimbarea scutecelor/lenjeriei copiilor; după însoțirea la toaletă a copiilor; după folosirea toaletei; după utilizarea batistelor, tuse, strănut.

În săptămâna 14 – 20 ianuarie, numărul celor care s-au prezentat la cabinetele medicilor cu simtpome de infecții respiratorii a fost mai mult decât dublu față de prima săptămână a acestui an, ajungând la 2.163 (față de 935 în prima săptămână din ianuarie), aceeași creștere remarcându-se și în cazul pneumoniilor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS