21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalOltAlertă în Olt! Ouă contaminate cu Fipronil, la o fermă avicolă din Scorniceşti

Alertă în Olt! Ouă contaminate cu Fipronil, la o fermă avicolă din Scorniceşti

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Olt a intensificat acțiunile de control privind verificarea reziduurilor în ouăle produse în fermele avicole din județul Olt.
În cadrul unei acțiuni de verificare a modului în care se respectă condițiile sanitare veterinare și de siguranță a alimentelor referitoare la producerea ouălor destinate comercializării, în data de 15 ianuraie s-au prelevat probe de ouă și teste de sanitație, pentru analize, de la o fermă care aparține aceleiași societăți din județul Teleorman, la care s-a depistat prezența Fipronilului în ouă.
În seara de 17 ianuraie, au fost primite buletinele prin care se confirmă prezența Fipronilului în probele analizate. Ca urmare, în dimineața zilei de 18 ianuarie, a fost demarată o anchetă, au fost puse sub sechestru ouăle aflate la momentul controlului în unitate, a fost interzisă livrarea de ouă pentru comercializare, până la sosirea rezultatelor de laborator și au fost prelevate alte probe pentru a fi analizate.
În data de 20 ianuarie, au sosit buletine de analiză care confirmau prezența Fipronilului și în alte probe de ouă.
Concentrațiile de Fipronil detectate în probele analizate au fost între 0,02 și 0,07 mg/kg (limita maximă admisă este 0,005 mg/kg).
La sediul unității sunt sechestrate 304.230 de ouă, care vor fi dirijate, conform procedurilor, către unități autorizate de neutralizare, unde vor fi distruse.

Ouăle au fost vândute şi în Dolj 

Din datele anchetei a reieșit că 285.570 de ouă (producția din perioada 15 – 18 ianuarie) a fost comercializată în următoarele județe: Olt, Dolj, Argeș, Vâlcea și municipiul București.
În timpul anchetei desfășurate de inspectorii DSVSA Olt, au fost identificate și neconformități cu privire la etichetarea ouălor și asigurarea trasabilității produselor, obținute începând cu data 4 ianuarie, respectiv, 569.490 de ouă.
Din acest motiv, inspectorii sanitari veterinari, în baza principiului precauției, au dispus măsura retragerii preventive de la comercializare a tuturor loturilor de ouă, începând cu data de 4 ianuarie pâna în 18 ianuarie 2019 inclusiv (distribuite către județele Olt, Dolj, Argeș, Vâlcea, Ilfov și municipiul București).
Unitatea respectivă a fost sancționată cu emiterea unei ordonanțe de interzicerea a activității pentru formațiunea DDD proprie, precum și prin aplicarea sancțiunii contravenționale, în valoare de 12.000 lei, pentru utilizarea de substanțe în operațiunile DDD fără documente însoțitoare conform legislației în vigoare, lipsa evidențelor care să demonstreze că în acțiunile DDD nu au folosit substanțe neautorizate, nu a putut fi prezentat programul de efectuare a operațiunilor DDD, din registrul de intrări-ieșiri substanțe DDD și în registrul de consum nu se pot identifica acțiunile în care au fost utilizate substanțele. Inspectorii din cadrul DSVSA Olt monitorizează în permanență ferma respectivă, prelevează în continuare probe, care sunt trimise spre analiză și acțiunea de retragere a ouălor, care este în curs de desfășurare.
Până la data prezentei au fost retrase de la comercializare 64.959 bucăți ouă, din care 63.330 bucați au fost transmise către neutralizare.
Ancheta DSVSA Olt este în desfășurare, în vederea identificării sursei de contaminare.
Nici un produs al unității respective nu părăsește ferma dacă nu este însoțit de un buletin de analiză care să ateste conformitatea acestora.
Menționăm că ferma nu are în istoric antecedente privind prezența fipronilului în ouă.
Fipronilul – Fipronilul este un ingredient obișnuit în produsele veterinare, fiind folosit pentru eliminarea puricilor, păduchilor și căpușelor la animale, însă este interzisă folosirea acestuia în cazul animalelor destinate consumului uman
Organizația Mondială a Sănătății clasifică fipronilul printre substanțele chimice cu ”grad de pericol moderat” la om, pornind de la testele pe animale.
Nu are un efect cancerigen dovedit dar, în doze mari, poate provoca tulburări neurologice și vărsături, în special în caz de ingestie voluntară (tentativă de suicid).
Se apreciază că riscul de otrăvire este foarte mic, chiar nul, având în vedere concentrațiile găsite în ouăle contaminate (mai mici de 1,2 mg/kg).
Experții consideră că nu există nici un risc pentru consumatori, dacă o persoană cu o greutate de 60 kg, consumă opt ouă cu cea mai mare concentrație de fipronil detectată până acum (1,2 mg), într-o zi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS