Patru pacienți care au ajuns la spitalul din Slatina cu simptome compatibile cu gripa au primit diagnosticul de gripă și după analizele de laborator.

Pacienții au fost internați începând cu 5 ianuarie 2018, trei fiind din zona rurală (doi din zona Slatina, unul din zona Caracal) iar un al patrulea, chiar din municipiul Slatina. Analizele de laborator au relevant că virusurile gripale contractate sunt A subtip H1- trei cazuri, respectiv A subtip H3 – un caz. Pacienții, cu vârste cuprinse între 35 și 82 ani, au avut evoluție favorabilă, cel în vârstă de 35 ani fiind chiar externat.
În prima săptămână din an s-au înregistrat 935 cazuri de infecții acute respiratorii, 43 dintre pacienți necesitând internarea, dar și 394 cazuri de pneumonie (87 pacienți rămânând internați în spital).
Medicii insistă ca pacienții să se vaccineze, chiar dacă perioada ideală pentru administrarea vaccinului antigripal este octombrie-noiembrie, vaccinarea fiind cea mai sigură și eficientă măsură de prevenire a îmbolnăvirilor și de evitare a formelor grave de boală, cei mai expuși complicațiilor chiar și în cazul virozelor considerate banale fiind pacienții cu afecțiuni cronice în antecedente. Un alt semnal ridicat de epidemiologi este acela că vârful epidemic se va înregistra, cel mai probabil, în februarie, specialiștii așteptându-se ca numărul îmbolnăvirilor să crească odată cu întoarcerea elevilor din vacanță și prezentarea în colectivitate.
La nivelul județului Olt au fost catagrafiate 30.300 persoane din categoriile la risc, fiind repartizate în județ 23.830 doze și administrate aproape în totalitate.
Medicii au revenit și cu o serie de recomandări pe care le fac populației pentru a limita riscul îmbolnăvirilor:
1. Respectarea măsurilor de igienă individuala- spălarea pe mâini cu apă şi săpun ori de câte ori este nevoie;
2. Evitarea aglomeraţiilor de persoane şi contactul prelungit cu cineva care are o viroză respiratorie;
3. Curăţaţi şi dezinfectaţi vesela şi tacâmurile, mai ales dacă unul dintre membrii familiei este bolnav. Spălaţi jucăriile copiilor după ce au fost folosite.
4. Folosiţi serveţele de hârtie pentru a vă acoperi gura şi nasul când tuşiti sau strănutati, aruncaţi-le imediat după folosire şi spălaţi-vă pe mâini.
5. Evitaţi aglomeraţiile de persoane şi contactul prelungit cu cineva care are o viroză respiratorie.
6. Dormiţi bine şi mâncati sănătos, echilibrat, pentru a nu vă slăbi imunitatea şi a nu deveni vulnerabili la infecţii. O dietă echilibrată, care pune accent pe fructe proaspete şi legume, cereale şi cantităţi mici de carne slabă permite organismului sa se concentreze la apărarea împotriva virusurilor, mai mult decât la digestie.
7. Beţi cât mai multe lichide, pentru a vă hidrata suficient. Apa, sucurile naturale, ceaiurile calde cu lămâie şi miere si supele calde de pui sunt cele mai bune alegeri.
8. Evitaţi alcoolul, cofeina şi renunţaţi la fumat, pentru că acestea pot duce la deshidratare şi astfel la agravarea simptomelor.
9. Staţi acasă şi odihniţi-vă dacă aveţi febră, vă curge nasul sau tuşiţi. Purtaţi o mască peste nas şi gură dacă locuiţi sau munciţi alături de persoane cu boli cronice sau cu o imunitate scăzută.
10. Păstrati camera caldă, dar nu o supraîncălziţi. Dacă aerul este uscat, folosiţi un vaporizator pentru a vă reduce congestia nazală şi a vă atenua tusea.
11. Este bine de ştiut ca antibioticele nu ajută în viroze. Acestea se folosesc numai la recomandarea medicului.
12. Aerisirea încaperilor sau a birourilor cu menţinerea unei temperaturi de 18-20 grade C.
13. Menţinerea la domiciliu a copiilor bolnavi pentru evitarea transmiterii bolii în comunitate.
14. Păstrarea unei igiene corporale riguroase cu spălarea mâinilor tot timpul, mai ales dupa suflarea nasului şi venirea în contact cu persoane bolnave.
15. Evitarea, pe cât posibil, a aglomerărilor umane şi a contactului cu persoanele bolnave.
16. Evitatea automedicaţiei si prezentarea la medicul de familie în cazul apariţiei unor semne /simptome compatibile cu gripa.
17. Omul bolnav se izoleaza de restul familiei într-o cameră corespunzatoare din punct de vedere igienic (luminoasă, aerisită, suficient de incalzita 24-26 grade C).

Alina Mitran
Lucrează în presă din 2000 și ceea ce a început ca un hobby s-a transformat într-o profesie. A absolvit Facultatea de Finanțe, Bănci, Asigurări și Burse de Valori, dar a ales presa scrisă, un domeniu care i-a oferit cele mai mari satisfacții profesionale. S-a alăturat echipei Gazeta de Sud în 2004.